Ingrediënten
- 2-4 gerookte makrelen
- 100 gram uien
- 10 gram knoflook
- 3 eetlepel of meer Sambal Brandal
- 1 blikje (70 gram) tomatenpuree
- 2 eetlepels kemiriepasta
- halve theelepel kentjur
- 1/4 theelepel gember
- 1 theelepel laos
- 50 gram droge kokos
- 500 cc heet water
- 1 theelepel aromat
- 3 eetlepels olie
- 3 djeruk perutblaadjes
Voorbereiding
Kokos in 250 cc heet water weken.
Vele keren hard knijpen tot de kokosmelk uitkomt.
De kokosmelk door een zeef in een kom persen.
Met de uitgeknepen kokos en de rest van het hete water nogmaals dezelfde handeling doen, zodat 450 cc kokosmelk (santen) wordt verkregen.
Ui en knoflook pellen en fijnsnijden of wrijven. Koppen van de vissen weghakken.
Bereiding
Olie in de pan verhitten op matig vuur.
Ui glazig fiuten, knoflook meefruiten tot geurig.
Sambal toevoegen, omroeren en santen erbij gieten.
Kruiden toevoegen, tien minuten laten pruttelen.
Dan voorzichtig de makrelen erbij doen.
Af en toe de saus roeren en de makrelen keren.
Laten koken totdat de saus smeuïg is.
Warm opdienen.
In plaats van de gerookte makreel kunt u ook gerookte forellen of verse zeebaars nemen.