B.B. met R. (Bruine bonen met rijst) (Surinaams)

Ingrediënten

  • 400 grams vlees of vleesresten (of kip)
  • zout
  • 50 gram boter
  • 1 gesneden ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 bouillonblokjes en/of zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 groot blik bruine bonen
  • zwarte peper
  • 4 kopjes rijst

Bereiding
Alhoewel u de rijst apart moet koken is het een eenpansgerecht.
Het vlees heel licht zouten en braden.
Als het vlees bruin is, de ui en knoflook mee laten fruiten.
Als de ui iets doorgebakken is, de in stukjes gesneden tomaat toevoegen en ook even mee laten bakken.
Nu een half kopje water, de bouillonblokjes, laurierblaadjes toevoegen en het geheel nog 20 minuten zachtjes laten stoven.
Hierna de bruine bonen toevoegen en vlees en jus erdoorheen scheppen.
Zwarte peper toevoegen en het geheel 15 minuten zachtjes laten doorkoken.
De bruine bonen serveren met rijst.

Variatie
Doe er eens een scheutje azijn bij. Beter is natuurlijk citroensap en een eetlepel suiker.
De bonen krijgen dan een zoetzure smaak.
Verder kunt u een verse paprika in stukjes snijden en met de bonnen heel even laten meekoken – zo’n 5 minuten – en meteen serveren.
Een scheutje ketjap en vetsin geven ook een aparte smaak.

Reacties zijn gesloten.