Ingrediënten
Vulling
- 500 gram kippeborst
- zout
- zwarte peper
- nootmuskaat
- margarine of boter
- 1 maggieblokje
- 1 flinke ui
- 2 tomaten
- half blik doperwten
- half blik worteltjes
- 1 flesje kappertjes
- fijngehakte peterselie
- 3 gekookte eieren
Deeg
- 250 gram bloem
- mespunt zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram boter
- 1 ei
- scheutje melk
Bereiding
Eerst maak je de vulling. Daartoe zout u de kip en bestrooit haar met nootmuskaat en peper.
Boter in een pan doen, een heel klein bodempje water en het maggieblokje en daarin de kip gaar stomen.
Absoluut niet laten braden, de kip moet bleek blijven.
Als de kip gaar is, uit de pan halen, laten afkoelen, indien nodig ontbenen en in stukjes snijden.
Intussen de fijn gesnipperde ui fruiten in dezelfde pan.
Als de uien iets doorbakken zijn de fijngesneden tomaat toevoegen en ook mee laten bakken.
Nu de in stukjes gesneden kip toevoegen en ook mee laten warmen.
De pan van het vuur halen en de uitgelekte doperwten en de uitgelekte uien er door heen scheppen, samen met de kappertjes en de fijngesneden peterselie.
De vulling is nu klaar. Alleen moet je nog even de hardgekookte eieren in plakjes snijden er apart in een kommetje leggen.
Nu begin je met het deeg.
Hiervoor mengt u de bloem met het zout en de bakpoeder.
De boter losroeren samen met het ei, daarna het bloemmengsel en een scheutje melk toevoegen.
Het geheel goed kneden, zodat een stevig deeg ontstaat.
Een deel van het deeg uitrollen en een vuurvaste beboterde schaal hiermee bekleden.
De vulling op het deeg storten en met de hardgekookte eieren aan de bovenkant van de vulling garneren.
Rol nu het restant van het deeg uit en bedek er de bovenkant van de pastei mee.
De randen omvouwen en de pastei in een matig warme oven bakken tot ze goudgeel ziet.
Variatie
I.p.v. kip neem je 400 gram gehakt (half om half). Braad het gehakt zonder boter rul. De fijngesneden ui even meebakken met het gehakt. Als de uitjes doorbakken zijn, de tomaten toevoegen en voor de rest ga je helemaal te werk als bij de kippenpastei.