Terry Pratchett – Mirakelse Maurits en zijn Gestudeerde knaagdieren, een verhaal van de Schijfwereld

Pratchett-MirakelseMauritsUitgever: M
Vertaling: Venugopalan Ittekot
Waardering: 7
Aantal pagina’s: 254
ISBN: 90 225 3741 2

In de woorden van Terry Pratchett zelf: “Dit boek gaat over ratten die intelligent zijn. Maar het gaat ook over het nog véél fantastischer idee dat mensen het ook tot intelligentie kunnen brengen.” Pratchett won met dit boek de Carnegie Medal, de eervolste Britse prijs voor jeugdliteratuur. Een jeugdboek dus, maar beslist geen kinderachtig of onbenullig boek! En wederom op grandioze wijze vertaald door Venugopalan Ittekot.

Het verhaal van de plotseling intelligent geworden straatkat Maurits, tegenwoordig beter bekend als ‘Mirakelse Maurits’ en zijn gestudeerde knaagdieren, speelt zich af op de inmiddels welbekende Schijfwereld. Hoe ze plots zo intelligent geworden zijn? Niemand weet het. Maar wellicht is de bron van hun intelligentie terug te vinden in het voedsel dat ze tijdens hun verblijf op de afvalhoop van de Gesloten Universiteit aten….

Bent u bekend met het verhalen over fluitspelende rattenvangers? Deze verhalen brachten Mirakelse Maurits op het idee van een geweldige zwendel. Samen met zijn gestudeerde knaagdierenvriendjes en een onnozel joch met een fluit verdienen ze hun geld door dorpen en steden op de Schijfwereld van een ‘rattenplaag’ af te helpen. Maar de gestudeerde knaagdieren hebben er eigenlijk genoeg van, ze willen met het verdiende geld emigreren naar een eiland zonder ‘krllrrte’ katten en mensen. Maurits haalt ze over nog éénmaal mee te werken. Perzik, Onveilige Bonen, Lunchworst, Sardientje, Zonnebruin en alle andere gestudeerde knaagdieren laten zich overhalen….en komen in aanraking met de Rattenkoning. Waar dat allemaal toe leidt, dat moet u zelf maar lezen.

Mirakelse Maurits en zijn gestudeerde knaagdieren mag dan officieel een kinderboek zijn, ook voor volwassenen is het een aantrekkelijk boekwerkje waarin op de welbekende Pratchettwijze weer de draak wordt gestoken met onze hedendaagse wereld.

Sophia

Reacties zijn gesloten.