Peter Schaap – Schaduwmeesters -1: Schaduw & Elfenvuur

Schaap_Peter_Schaduwmeesters1_schaduw_en_elfenvuurUitgeverij: Meulenhoff
Aantal blz.: 320
ISBN 90 290 6825 6 / CIP / NUGI 335

Peter Schaap begeeft zich met het boek Schaduw & Elfenvuur voor het eerst op het terrein van de epische fantasy. Oftewel: er is wederom een nieuwe fantasy-serie geboren.
Ondanks dat ik bijna alle boeken (mis er dacht ik nog slechts 1) van Peter Schaap in mijn bezit heb en met veel plezier heb gelezen, vond ik dit boek ietwat tegenvallen. De verhaallijn is goed, de karakters best goed uitgewerkt. Daar schort het niet aan. Maar ik vond het een beetje traag op gang komen. Eenmaal over de helft van het boek begon het pas te boeien. Het is m.i. niet van het niveau Wolfersdochter en de pre-historische fantasyboeken die hij heeft geschreven.
Schaduw & Elfenvuur beschrijft de belevenissen van Baldin. Baldin is щщn van de leerlingen aan de schrijverschool van de Valkborg. Hij bestudeert er de talen van vreemde volken, waaronder het Hochaskaldavik, de taal van de reuzen. De Valkborg ligt in een keizerrijk waar magie (na de val van het 1e Keizerrijk) absoluut verboden is. Toch is er nog wel magie te vinden: elfenmagie. Baldin komt er achter dat hij een half-elf is. Dit blijkt ook de reden te zijn waarom hij, nadat hij een vreemd manuscript heeft gevonden, last krijgt van nachtmerries. Deze nachtmerries worden zelfs werkelijkheid!

Op een dag wordt Baldin gevraagd voor leenprins Hugo als tolk op treden. Zijn elfenmagie waarschuwt hem dat er iets niet goed zit aan de bezoekers van de leenprins. N.a.v. dit bezoek worden Baldin en een aantal van zijn medeleerlingen een paar dagen later bij meester Leonius geroepen. Er wordt een expeditie uitgerust naar een grensmeer om uit te vinden waarom een visserijconflict (uiteraard van magische oorsprong) onrust zou veroorzaken. Voor de expeditie kan vertrekken wordt Baldin bijna overrompelt door de zwarte schaduw uit zijn nachtmerries en net op tijd ontvoerd door Omaric, een vreemdeling. Van hem leert magie te bedrijven en in een dierendroom te reizen. Samen proberen ze te achterhalen wat of wie die geheimzinnige zwarte schaduw is en wat het vreemde manuscript hiermee te maken heeft.
De expeditieleden hebben het ook niet gemakkelijk. Hun reis blijkt er een te zijn vol magische valkuilen….

Sophia

Reacties zijn gesloten.