Martijn Icks – Atlantis, het verdoemde eiland

icks-martijn-atlantisAuteur: Martijn Icks
Uitgever: Books of Fantasy
Waardering: 8
Aantal pagina’s: 298
ISBN: 978-94-6086-009-6

Na het verrassende debuutboek ‘Het Wisselkind’ (2009) van Martijn Icks (1981) was ik erg nieuwsgierig naar zijn volgende boek. Ik werd niet teleurgesteld, zijn versie over de ondergang van de mythische eilandstadstaat Atlantis is zeer de moeite waard.

Het verhaal:
Vivea krijgt zij de schrik van haar leven wanneer ze een offer brengt aan de god Poseidon, schepper en beschermer van Atlantis. Ze hoort plotseling een stem, het blijkt Poseidon zelf te zijn die haar aanspreekt. Hij is ontevreden over de gang van zaken op het eiland. De bewoners hebben een bende van het door hem gecreëerde paradijs gemaakt. Ze zijn corrupt, losbandig, konkelen om de macht en geloven niet meer in de goden die ze aanroepen. Wetten worden met voeten getreden. Ze krijgt de opdracht de bevolking tot inkeer te brengen, want alleen dan zal Atlantis worden gespaard. Maar hoe kan een eenvoudige tempelmaagd zonder enige invloed dit voor elkaar krijgen? Ze probeert, samen met haar vrienden, wanhopig haar opdracht te vervullen, maar raakt steeds meer verstrikt in de intriges en het bedrog van de leiders van Atlantis.

Van beroep is Martijn Icks historicus en schrijver. In Heidelberg, Duitsland, doet hij onderzoek naar de karaktermoord op Romeinse keizers. In zijn vrije tijd schrijft hij verhalen en romans. Die achtergrond zie je terug in de wijze waarop hij over Atlantis vertelt. Hij geeft met dit verhaal zijn realistische beeld over wat er met Atlantis en haar inwoners gebeurd kan zijn. Het altijd al tot de verbeelding sprekende mythische Atlantis, zijn bewoners en hun levenswijze komen in dit verhaal dan ook op een schitterende wijze tot leven!

Het is een lekker spannend en goed opgebouwd en afgerond verhaal. Een verhaal dat je niet weg kunt en wil wegleggen en in een ruk uitleest!
Het enige dat me in het begin een beetje irriteerde was het feit dat de plotlijnen en personages elkaar zo snel afwisselden. Die 2-3 pagina’s per hoofdstuk waren me soms domweg te kort. Ik wilde gewoon eerst meer weten voor ik het volgende personage leerde kennen. Maar het deed helemaal niets af aan het verhaal, de snelheid bleef er lekker in.

Wat mij betreft is deze pageturner een ‘must’ voor iedereen die van historische fantasy houdt, maar zeker voor al diegenen bij wie Atlantis een apart plekje in het hart heeft. Martijn Icks is een goede aanwist voor de Nederlandse fantasy en zeker geen ‘eendagsvlieg’.

Sophia

Reacties zijn gesloten.