Juliet Marillier – De Kronieken van Bridei -1: Des magiërs leerling

Marillier-Bridei1-MagiersLeerlingUitgever: Luitingh Fantasy
Waardering: 7,5
Aantal pagina’s: 591
ISBN: 90-245-5106-4

Bridei, een jonge koningszoon, wordt ver van huis opgevoed door de magiër Broichan. Van hem en de huisgenoten van Broichan leert Bridei de geheimen van de druïden, krijgt les in krijgskunde en alles wat zijn beschermheren belangrijk achten voor zijn toekomst. Zij hebben grootse plannen met Bridei: hij moet het verdeelde koninkrijk weer tot één geheel smeden. Maar het lot beslist anders. Tijdens de afwezigheid van Broichan, wordt Tuala, een halfmens, om middernacht op de dag van de Zonnewende, te vondeling gelegd op de stoep van Broichan’s huis. Bridei ontfermt zich over haar en er ontstaat een hechte band tussen deze zo verschillende wezens.

Gezien de Keltische achtergrond van Juliet Marillier is het niet vreemd dat haar nieuwe fantasy-reeks, De Kronieken van Bridei , zich weer in een historische zetting van Picten, Kelten en Christenen afspeelt. Het is een mengeling van historische feiten, onderbouwd giswerk en fantasie en speelt rond 550 na Christus in Schotland. De Kelten vallen stelselmatig Pictisch grondgebied binnen en de Christenen proberen de Picten tot het Christendom te bekeren.
Bridei, zijn mentor Broichan, de hoofdrolspelers en situaties op het politieke toneel berusten op waarheid. Verder is er helaas weinig bekend over de Pictische samenleving, hun levenswijze, religie en tradities. De rest van het verhaal is dus ‘onderbouwd giswerk’. Het Goede Volk, waar Tuala deel van uit maakt, is het oeroude elfenvolk van Schotland uit de traditionele verhalen.

Het verhaal met spannende plotwendingen en interessante en zeer diverse personages heeft een vlotte vertellijn. Het krijgt je snel in zijn greep en je bent niet snel bereid het boek weg te leggen. Laat deel 2 maar snel komen!

Sophia

Reacties zijn gesloten.