James Clemens – De Kronieken van de Godengebieder -1: Schaduwval

clemens-james-schaduwvalUitgever: Luitingh Fantasy
Waardering: 8
Aantal pagina’s: 510
ISBN: 9789024556847

Met de serie Verboden & Verbannen wist James Clemens in korte tijd een grote internationale lezersschare aan zich te binden. Met Schaduwval, het eerste deel uit de serie De Kronieken van de Godengebieder zal deze schare alleen maar groter worden, want Clemens blijkt een goede verteller. Terry Pratchett stelt dat de vertelkunst van James Clemens hem met elk boek meer fascineert, ik sluit me daar graag bij aan.

Tylar de Noche is een, door verraad onderuit gehaalde en geestelijk en lichamelijk gebroken, aan lager wal geraakte Schaduwridder van Myrillia. Samen met een bonte stoet personages woont hij in een wereld vol magie waar honderd onsterfelijke goden de dienst uitmaken. Eén van die goden, de godin Meeryn van de Zomereilanden, wordt voor zijn ogen vermoord. Hij kan zijn ogen nauwelijks geloven want in zijn wereld worden goden geacht onsterfelijk te zijn. Tot zijn verbijstering wordt hij beschuldigd van de moord en vanaf dat moment is Tylar zijn leven niet langer zeker. Hij weet te ontsnappen en opgejaagd door goden en verschillende legeronderdelen, vlucht hij in de hoop zijn onschuld te kunnen bewijzen.

Het verhaal leest lekker vlot weg en voldoet aan alle eisen die je aan een goed fantasyverhaal mag stellen. Het is de gebruikelijke zoektocht, de strijd tussen goed en kwaad, spannend geschreven, vol met kleurrijke en geloofwaardige personages in een goed neergezette wereld vol intriges en rituelen en je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Het is een afgerond verhaal, maar het kent toch een open einde, want de oorlog tegen de mensheid is eigenlijk pas begonnen.

Hopelijk weet James Clemens deze vlotte en spannende verteltrant in de rest van de serie vast te houden. Dit deel is in ieder geval beslist een aanrader.

Sophia

Reacties zijn gesloten.