Jack Whyte – De Camelot Kronieken -2: Het zingende zwaard (The singing sword (1996)

Uitgeverij: Kanteel
Uitvoering: paperback, 500 pagina’s
ISBN 90 763 0802 0

Het verhaal speelt zich af rond 400 A.D. Het Romeinse leger begint zich langzaam maar zeker uit Brittanniы terug te trekken. Saksische roversbenden landden op de kusten en maken de kustdorpen onveilig.

Dit 2e deel uit een serie van 6 boeken vertelt op een zeer uitgebreide (maar absoluut niet saaie) wijze over het wel en wee van Caius Brittannicus (oud legercommandant uit een nobel Romeins geslacht) en Publius Varrus (smid en wapenmeester), hun familie en vrienden. Caius en Publius hebben een kolonie gesticht die uit een aantal villa’s, landbouwgrond en een fort bestaat. Na een aantal incidenten besluiten Caius en Publius om een Raad op te richten die de kolonie op democratische wijze moet besturen.
Zij rustten een leger van bijna 1000 man uit die de kolonie moet beschermen. Geen gewoon leger zoals de Romeinen dat hebben, maar een cavalarie. De hiervoor benodigde paarden fokken ze zelf. Ook bouwen ze op een nabijgelegen heuvel een Fort, genaamd Camelot.
Caius leidt, samen met de Raad de kolonie en Publius hervat zijn werkzaamheden als smid. Hij heeft in de omgeving een uitzonderlijke steen gevonden die hij de hemelsteen noemt. Van deze hemelsteen zal hij na vele pogingen een uitzonderlijke zwaard maken: Excalibur.

De vriendschap tussen Caius en Publius leidde er echter ook toe dat de vijanden van Caius ook de vijanden van Publius werden. Met name Claudius, lid van de welgestelde en invloedrijke keizerlijke bankiersfamilie Seneca is een van die vijanden. Publius dacht hem eerder gedood te hebben, maar dit bleek een ernstige vergissing die bijna het leven kostte van Publius. De Keizerlijk Inspecteur (pilus prior) krijgt lucht van het bestaan van het leger en het fort en komt op inspectie. Maar de pilus prior blijkt geen onbekende, het is de doodgewaande Claudius Seneca. Om problemen voor de kolonie te vermijden wordt besloten om Publius als een deserteur, verrader en moordenaar uit te leveren onder de voorwaarde dat hij in Londinium door Flavius Stilichio, de regent van de keizer wordt veroordeeld. Picus, zoon van Caius, is inmiddels de rechterhand van Flavius Stilichio. Dankzij zijn inspanningen wordt Publius vrijgesproken en Claudius Seneca verbannen naar de muur van Hadrianus in het noorden van Brittanniы. Caius wordt gepromoveerd tot Proconsul.

Nu de rust in kolonie is weergekeerd komt de Keltische koning en persoonlijke vriend van Publius, Ullic, op bezoek. Hij wil een huwelijk tussen zijn zoon Uther en Publius’ dochter Veronica. Uther en Veronica krijgen een zoon: Arthur. Ook Picus heeft eindelijk de liefde gevonden in de dochter van Ullic: Enid. Ook zij krijgen een zoon: Merlijn.

Het zwaard Excalibur is nauwelijks gereed wanneer het op noodlottige wijze zijn waarde moet bewijzen. De standaard van Picus wordt gezien. Het blijkt echter Picus niet te zijn, maar Claudius Seneca, die wraak wil nemen op Caius, Publius en hun familie voor zijn verbanning naar de muur van Hadrianus. Het resulteert in een bloedbad….

Het boek is afzonderlijk goed te lezen, maar sommige dingen zijn helderder wanneer je het eerste deel ook hebt gelezen.

Sophia

Reacties zijn gesloten.