Garth Nix – Het oude Koninkrijk -1: Sabriel (Sabriel)

Nix-Garth-Oude-koninkrijk-boek1-SabrielUitgeverij: De Boekerij
Aantal blz.: 288
ISBN 90-22503152-X

Wie is Garth Nix? Garth Nix, geboren in 1963 in Australiы, is volgens de site fantasyfan.nl щщn van de meest veelbelovende nieuwe Australische fantasy-auteurs. Voor hij fulltime schrijver werd, was hij in diverse baantjes werkzaam binnen het uitgeversbedrijf.

Garth Nix heeft een geheel eigen stijl van schrijven, niet de platgetreden traditionele fantasy, zoals we zoveel zien. Als ik hem met iemand moet vergelijken dan is de beste optie denk ik een vergelijking met David B. Coe. Net als Coe kent zijn fantasywereld een land waarin magie de hoofdtoon voert en geen technologie aanwezig is en een land waarin de technologie het meest belangrijk is en de magie nagenoeg in ongebruik is geraakt.

Door zijn schrijfstijl (vlot, spannend en met vleugje humor) en de keuze voor jonge mensen als hoofdpersonen in zijn verhaal is het boek aantrekkelijk voor jong en oud.

Garth Nix woont en werkt in Sydney aan de voltooiing van zijn trilogie Het Oude Koninkrijk, op loopafstand van Coogee Beach dat, zoals hij zelf zegt, een onuitputtelijke inspiratiebron is. Sabriыl is het eerste boek van deze trilogie. Het tweede boek, Lirael is in juni in Nederland verschenen.

Magiыr Abhorsen is een machtige magiыr, een magiыr die zelfs de doden tot leven kan wekken. Hij houdt het evenwicht tussen mens en geest in het Oude Koninkrijk in stand. Maar Abhorsen verdwijnt spoorloos. Zijn 18 jarige dochter Sabriыl vreest dat de eeuwige tegenstrever van Abhorsen, Kerrigan, de hand heeft in zijn verdwijning en gaat op zoek naar haar vader. Bij haar speurtocht krijgt ze hulp van de raadselachtige kat Mogget, een wezen dat uit vrije magie bestaat, beteugelt door een eeuwenoude pact-spreuk en de de geheimzinnige Splijtsteen. Verder heeft ze het magische zwaard van haar vader en ‘Het boek van de Doden’ als hulpmiddel tegen de aanvallen van Mordicanten en Schaduwhanden.

Sophia

Reacties zijn gesloten.