Gart Nix – Het oude Koninkrijk -3: Abhorsen (Abhorsen)

Uitgeverij: De Boekerij
Aantal blz.: 314
ISBN 90-225-3494-4

Dit derde deel van de trilogie ‘Het Oude Koninkrijk’ speelt, net als deel twee, voornamelijk rond de personage Lirael. Lireal, een verwante van het zienerras de Clayr, had al ontdekt dat zij geen ziener was en dat ze, samen met haar uit vrije magie ontstane metgezel Hondse Hond, een cruciale rol zou spelen bij het verslaan van een eeuwenoud kwaad. Tot haar verbijstering ontdekt ze dat een dodenbezweerder is. Omdat de huidige Abhorsen (dodenbezweerder), Sabriel, wordt vermist, lijkt het erop dat zij de nieuwe Abhorsen is. En de Abhorsen is de enige die in staat is tot het bezweren van de vele ondoden die door het eeuwenoude kwaad tot leven zijn geroepen. Ook de vernietiging van het kwaad zelf, dat op het punt staat de wereld te vernietigen, behoort tot haar taak. Of ze dit nu leuk vindt of niet.

Samen met haar metgezellen de Hondse Hond, Sameth (zoon van Sabriel en Prins Splijtsteen) en Mogget, de dienaar van de Abhorsen in de gedaante van een kat, ontvluchten ze het huis van de Abhorsen dat belegert wordt door Chlorr, een handlanger van het kwaad en honderden Schaduwknechten en ondoden. Ze gaan op zoek naar de vriend van Sameth, Nick, die zonder dat hij er zich van bewust is, bezig is het eeuwenoude kwaad te bevrijden. Nick wil de halve bolen waarin het kwaad is opgesloten vervoeren naar Ancelstierre. Nick denkt dat hij de bollen kan gebruiken voor het opwekken van energie. De bollen blijken bliksem aan te trekken. Wat hij niet weet is dat hij een splinter van de Verwoester in zijn lichaam heeft en daardoor meewerkt aan de bevrijding van het kwaad. De belangrijkste trawant van het Kwaad, Haag, en duizenden ondoden helpen hem hierbij.
Om het kwaad defintief te kunnen bestrijden gaat Lirael samen met de Hondse Hond het Rijk van de Dood in, tot aan de Negende Poort….

De Australische auteur Garth Nix heeft met dit derde deel de hooggespannen verwachting waar gemaakt. Het boek is complex, spannend en origineel. Hij vermijdt de traditionele paden van de fantasy en is uniek. Abhorsen is een ware ‘page-turner’.

Sophia

Reacties zijn gesloten.