Diana Gabaldon – Reizigers-cyclus -6: Sneeuw en as

Gabaldon-Diana-SneeuwenAsUitgever: Uitgeverij M
Waardering: 7,5
Aantal pagina’s: 1024
ISBN: 90-225-4302-1

Diana Gabaldon stopt niet bij 500 bladzijden. Ook dit 6e deel van de Reizigers-cyclus heeft weer meer dan 1000 pagina’s. Het lijkt dik, maar als je aan het eind van deze roman bent, zijn het er eigenlijk toch weer te weinig. Je zou graag nog even door willen lezen hoe het allemaal verder gaat. Gelukkig staan er nog meer delen op stapel.

Dit deel speelt zich zo rond 1775-1776 af, vlak voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Het volgt opnieuw de belevenissen van de Schot Jamie Fraser en zijn Engelse echtgenote Claire en hun gezin. Claire, en later ook haar dochter Brianna en schoonzoon Roger, zijn via een magische kring van stenen vanuit de 20 e eeuw in het 18 e eeuwse Schotland terechtgekomen. Inmiddels wonen ze al weer jaren De Nieuwe Wereld. Hun vredige wereldje wordt verstoord door schermutselingen die de voorboden van de Amerikaanse Revolutie zijn.

Een echte fantasy-serie is de Reizers – cyclus eigenlijk al een tijdje niet meer. Nooit echt geweest zelfs. Het is meer een spannende avontuurlijke roman vol passie en hartstocht geplaatst in een historisch perspectief. Okay, er komt tijdreizen in voor. Dat maakt het eigenlijk een beetje sciencefictionachtig. Maar de manier waarop dat gebeurt – met edelstenen rond een kring van magische stenen lopen onder het uitspreken van een spreuk – is weer meer fantasy. Maar eigenlijk maakt dat allemaal niets uit. Het is en blijft gewoon een zeer goede serie.

Jammer alleen dat in dit deel de vertaling af en toe een beetje slordig is. Bijvoorbeeld de vertaling ‘printer’ terwijl dit een ‘drukker’ moest zijn (pag. 527). Maar over het algemeen was het niet al te storend.

Sophia

Reacties zijn gesloten.