David en Leigh Eddings – De Kronieken van de eerste IJstijd -2: In dienst van de Godin (The redemption of Althalus)

Eddings_In_dienst_van_de_godinUitgeverij: Het Spectrum BV
Aantal blz.: 326
ISBN 90-274 6755 2 NUGI 335

In dienst van de Godin, is het tweede deel in de serie De Kronieken van de eerste IJstijd. In de colofon van het boek zag ik dat de Engelse titel van dit tweede deel gelijk is aan die van het eerste deel! Oorspronkelijk is dit dus hoogstwaarschijnlijk щщn boek geweest i.p.v. twee!
Ik ben iemand die niet alleen altijd de colofon van een boek bekijkt, maar ook de cover (voor en achterkant) van het boek. Ik ben n.l. een liefhebster van scifi- en fantasy-art. Tot mijn blijde verrassing blijkt dat de uitgevers ons blad (en dus ook de recensies) wel degelijk lezen! Een kreet uit ons blad stond op de achterkant vermeld: ‘David Eddings is niet meer weg te denken uit de fantasy’ – SF Terra. Mijne heren, dames van Het Spectrum: bedankt voor het vermelden van onze vereniging op de achterkant!

De boeken zijn m.i. niet afzonderlijk te lezen (althans het tweede deel niet). Het is echt een serie: deel twee gaat verder, daar waar het eerste deel eindigde. Zonder dit gelezen te hebben is het eigenlijk onmogelijk om de verhaallijn op de juiste manier te volgen.
De strijd tussen de beide Goden Deiwos en Daeve gaat onverminderd voort. Hun helpers o.l.v. van Althalus (aan de zijde van Deiwos, het goede) en Ghend (aan de zijde van Daeve, het kwade), proberen met man en macht het pleit in hun voordeel te beslissen. Dit leidt tot een aantal veldslagen en persoonlijke confrontaties. Bij een van die confrontaties wordt Bheid (een priester) tot een actie gedwongen die hem volkomen van zijn stuk brengt: moord. Dit heeft tot gevolg dat de balans van de strijd dreigt om te slaan in het voordeel van het kwade.
De handlangers van Deiwos hebben een niet onbelangrijk voordeel: de ietwat eigenwijze zuster van Deiwos, Dweia, beter bekend als de kat Smaragd – ook wel Smaartje genoemd – staat aan hun kant. Door gebruik te maken van haar huis zijn Althalus en zijn vrienden in staat om zonder tijdsverlies naar alle gewenste plekken op de planeet te reizen. Het blijkt zelfs mogelijk om in het huis de tijd te manipuleren! Ook het feit dat Dweia in het bezit is van “Het mes”, is in hun voordeel. Dit mes heeft niet alleen de juiste helpers voor Deiwos geselecteerd (zie het eerste deel), het blijkt een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen het kwaad.

Al met al is dit tweede deel wederom een heerlijk boek om een paar uurtjes mee te relaxen.

Sophia

Reacties zijn gesloten.