Brian Ruckley – De godenloze wereld -1: Zwaarden van Eer

Uitgeverij: Uitgeverij Mynx
Waardering: 8,5
Aantal pagina’s: 493
ISBN: 978 90 225 4747 2

Brian Ruckley is naast Scott Lynch het meest verrassende epische fantasydebuut van 2006. Hij groeide op en studeerde in het Schotse Edinburgh. Na een aantal jaren in Londen keerde hij terug naar Edinburgh om meer tijd aan het schrijven te kunnen wijden. Zwaarden van eer is zijn debuutboek, het eerste deel van een trilogie.

Het verhaal speelt zich af in een wereld waar al eeuwenlang een wankele vrede bestaat tussen de Ware Huizen en de Huizen van de Zwarte Weg, ooit verbannen tot voorbij de Vallei der Stenen. Een wereld verlaten door de Goden, vol met dood en geweld, waar de vrijheren van de Ware Huizen hopeloos verdeeld zijn en een gemakkelijke prooi lijken voor de op zoek naar wraak oprukkende soldaten van de Zwarte Weg. Een wereld met magie, maar zonder elfen, dwergen en heksen. Wel zijn er de Na’kyrim, een soort raadsheren en zieners en de in het bos levende boswigten, een beetje een mix tussen elfen en indianen.

Het is een origineel, spannend, maar vooral ook behoorlijk realistisch en geloofwaardig geschreven heroïsch verhaal. In tegenstelling met het doorsnee fantasy verhaal is het moeilijk te zeggen waar de scheidslijn tussen goed en kwaad ligt. Wie van de hoofdpersonen nu eigenlijk een echte ‘slechterik’ of een ‘held’ is. Een echte scheidingslijn is er niet, ieder personage heeft zijn goede en slechte kanten. In veel opzichten is het dan ook een afspiegeling van onze eigen wereld.

Soms is het dan ook heel eenvoudig: Brian Ruckley is voor mij de nieuwe George R.R. Martin. Beslist een aanrader!

Sophia

Reacties zijn gesloten.