Alan Garner – De maan van Gomrath

Garner-Alan-DeMaanvanGomrathUitgever: Piramide/De Fontein
Waardering: 7
Aantal pagina’s: 175
ISBN: 90 261 1963 1

De maan van Gomraht dateert uit 1963 en is het vervolg op het boek Vorstvuur. Het is in 1970 al eens uitgebracht door Lemniscaat onder de titel ‘Het teken van Fohla’.

Sinds Vorstvuur is er bijna ieder jaar wel een boek van de hand van de engelse schrijver Alan Garner (1934) verschenen. In 1968 werd hij onderscheiden met de Carnegie Medal, de hoogste Britse jeugdliteratuurprijs.
In datzelfde jaar won hij ook de Guardian Award, beiden voor zijn boek The Owl Service. Op de onofficiële Alan Garner website zijn een aantal interessante uitspraken van Alan Garner te vinden zoals “I don’t consciously think of children (when writing)… I do know that children read me more intelligently than adults do” en “The landscape of childhood is itself unremarkable, for the child”.

Via schacht van blauw licht in een smalle opening op een heuvelkam van De Edge komen Colin en Susan in het land van de elfen van Sinadon, in Fundindelf. Hier woont de wijze tovenaar Cadellin Zilverbrauw, die waakt over de geheime plaatsen van de Edge. Tijdens hun bezoek aan Fundindelf wekken Colin en Susan zonder het zich te realiseren de Oude Magie tot leven. Het enige wat ze hadden gedaan was het maken van een vuurtje. Toen ze ontdekten dat dit vuurtje geen warmte gaf maar iets anders teweeg bracht, was het te laat. De Wilde Jacht, een groep magische ruiters, was inmiddels uitgereden. De kinderen raken verzeild in de strijd tussen Cadellin en de kwaardaardige kracht van de Morrigan.

De maan van Gomraht is bestemd voor jongeren vanaf ca. 11 jaar. Het is een spannend en vlot geschreven verhaal. Om alle plotlijnen goed te kunnen volgen is het raadzaam eerst het eerste deel van dit tweeluik, Vorstvuur, te lezen.

Sophia

Reacties zijn gesloten.