Auel, Jean M.

auel-jean-mJean Marie Auel werd  op 18 februari 1936 in Amerika als tweede van de vijf kinderen van Martha en Neil Untinen geboren. In 1954 trouwde ze met Ray Bernard Auel en samen kregen ze vijf kinderen.

Toen de oudste drie kinderen studeerden en de andere twee nog op school zaten, ontstond  het idee voor een kort verhaal over een jonge vrouw die leefde tussen mensen die anders zijn, minder ontwikkeld. En die mensen zouden denken dat de jonge vrouw juist anders was. Dit idee groeide uit tot de serie Aardkinderen, over Ayla, de vrouw uit de IJstijd.

http://www.jeanauel.com/

 

auel-aardkinderen-1-stam-van-de-holebeerAardkinderen – Deel 1: De stam van de Holebeer – The clan of the Cavebear (1980)

Het Spectrum – 1986 – 5e druk – ISBN 90 274 – 5957 6
Fantasy

De Stam van de Holebeer brengt ons terug naar het begin van onze beschaving, ruim 35.000 jaar geleden.

De hoofdpersoon is Ayla, die de toekomst van de mensheid in haar bloed heeft. Bij een aardbeving heeft zij haar familie verloren. Als ze daarna eenzaam door het woeste land trekt, wordt ze verwond door een leeuwin.
Met enige tegenzin nemen de leden van de Stam haar op. Door haar zuivere gelaatstrekken en grote intelligentie is zij een buitenbeentje. Met haar onstuimige trots probeert zij de vele taboes die de oude cultuur van de Stam beheersen, te doorbreken en een eigen leven te leiden.

auel-aardkinderen-2-vallei-van-de-paardenAardkinderen – Deel 2: De Vallei van de Paarden – The Valley of horses (1982)

Het Spectrum – 1986 – 5e druk – ISBN 90 274 4684 4
Fantasy

Door haar afwijkende uiterljuk en grote intelligentie is Ayla een buitenbeetje in de Stam. Ze probeert steeds opnieuw de vele taboes van de oude Stamcultuur te doorbreken en haar eigen leven te leiden. De Stam straft haar zwaar voor haar verlangen: ze wordt verstoten.

Ayla besluit op zoek te gaan naar de Anderen, die zijn zoals zij. Ze trekt door een onbekende, vijandige wereld, waar een ijzig klimaat heerst. Eenzaamheid is een voortdurende last, overleven een aanhoudende strijd.

Na een lange zwerftocht komt ze in een beschutte vallei: ze besluit daar tijdens de sneeuwperiode te blijven. Ze ontdekt dat de dieren even kwetsbaar zijn als zijzelf en ze sluit vriendschap met ze.
Geen van haar ervaringen bereidt haar voor op de verwarring die haar overvalt als ze een jongeman redt uit de klauwen van de door haar geadopteerde holeleeuw.

Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar menselijk gezelschap en haar angst voor de onbekende Andere.

auel-jean-aardkinderen-2-tocht-naar-de-anderenAardkinderen – Deel 2: De tocht naar de anderen (verkorte versie van “Valley of horses”/”De tocht naar de anderen”)
Valley of horses (1982)

Het Spectrum – 1985 – 4e druk – ISBN 90 274 5798 0
Fantasy

Door haar afwijkende uiterlijk en grote intelligentie is Ayla een buitenbeentje in de Stam. Ze probeert steeds opnieuw de vele taboes van de oude stamcultuur te doorbreken en haar eigen leven te leiden.
De Stam straft haar zwaar voor haar verlangen: ze wordt verstoten.

Ayla besluit op zoek te gaan naar de Anderen, die zijn zoals zij. Ze trekt door een onbekende, vijandige wereld, waar een ijzig klimaat heerst. Eenzaamheid is een voortdurende last, overleven een aanhoudende strijd.

Na een lange zwerftocht komt ze in een beschutte vallei: ze besluit daar tijdens de sneeuwperiode te blijven. Ze ontdekt dat de dieren even kwetsbaar zijn als zijzelf en ze sluit vriendschap met ze.
Geen van haar ervaringen bereidt haar voor op de verwarring die haar overvalt als ze een jongeman redt uit de klauwen van de door haar geadopteerde bergleeuw.

Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar menselijk gezelschap en haar angst voor de onbekende Andere.

auel-aardkinderen-3-de-mammoetjagersAardkinderen – Deel 3: De Mammoetjagers – The Mammoth Hunters (1985)

Het Spectrum – 1986 – 1e druk – ISBN 90 274 5676 3
Fantasy

De mooie Ayla is inmiddels volwassen en in de ban van haar liefde voor Jondalar. Met hem trekt zij verder vanuit de vallei waar zij bescherming vonden.

Hun reis brengt hen bij de Stam van de Mamutiers, de mammoetjagers.
Hun leider is Talut, een roodharige boom van een man, met een bulderende lach en een zacht karakter. Wanneer Ayla is geadopteerd door Mamut, de oude sjamaan van de Grote Aardmoeder, kan zij haar talenkennis en haar kundigheid op het gebied van medicijnen en heelkunde gaan gebruiken om de Mamutiers te helpen.

Maar zij heeft er ook de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec ontmoet tot wie zij zich – tegen haar wil – als door een magneet voelt aangetrokken. Het conflict is geboren wanneer zij in tweestrijd komt te staan.
Wat weegt zwaarden…. haar liefde voor de zorgzame maar jaloerse Jondalar of haar steeds sterker wordende gevoelens voor Ranec? Ayla zal een beslissende keuze moeten maken, een keus die door de woordloze taal van de Stam van de Holebeer zal worden beïnvloed….

auel-aardkinderen-4-dal-der-beloftenAardkinderen – Deel 4: Het dal der beloften – Plains of passage (1990)

Het Spectrum – 1990 – 1e druk – ISBN 90 274 2514 0
Fantasy

Hoewel Ayla aan Ranec, de meesterbeeldhouwer van de Mamutiers, haar Belofte heeft gegeven om samen met hem een vuurplaats te stichten, geeft zij hem op de avond van de ceremonie het symbool van hun verbintenis terug. Hoewel hij haar vele keren gelukkig heeft gemaakt, voelt zij toch dat het Jondalar is met wie zij verder door het leven moet gaan.
Maar Ayla draagt het teken van de Grote Aardmoeder in zich, en haar bestemming gaat veel verder dan zij of Jondalar ooit kan vermoeden.

Wanneer zij samen de grote reis naar de Zelandoniers ondernemen, het volk van Jondalar, maken zij wederom kennis met de vele verrassende en verradelijke eigenschappen van mens en natuur.
Maar niets kan Ayla en Jandolar afleiden van hun uiteindelijke bestemming: dat ene plekje op aarde dat ze hun thuis kunnen noemen.

auel-aardkinderen-5-een-vuurplaats-in-steenAardkinderen – Deel 5: Een vuurplaats in steen – The shelters of stone (2002)

Bruna – 2002 – ISBN 90 229 8594 6
Fantasy

Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniërs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen.

Ook Zelandoni, de geestelijk leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot haar leerling maken.

Maar behalve bewondering dwingt Ayla ook afgunst en wantrouwen onde de grotbewoners af. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?

Reacties zijn gesloten.