Stephen Hawking 1942-2018

Stephen HawkingWoensdagmorgen 14 maart overleed de bekende Britse natuurkundige/wetenschapper Stephen Hawking op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Cambridge.

Hawking werd op 8 januari 1942,  de 300e sterfdag van Galileo Galilei geboren en overleed 140 jaar na de geboortedag van Albert Einstein.

Toen hij 21 was bleek hij te lijden aan de spierziekte Motor Neurone Disease (ALS)(aantasting van zenuwcellen). Zijn levensverwachting was enkele jaren. Het werden er zo’n 55 meer!

Hij was op zoek naar wetten die de oorsprong en ontwikkeling van het heelal konden verklaren en deed veel onderzoek naar de oerknal en zwarte gaten. In de jaren zestig ontwikkelde hij samen met Roger Penrose de theorie dat de algemene relativiteitstheorie van Einstein met zich meebrengt dat een uitdijend heelal uit een toestand van oneindige dichtheid moet zijn ontstaan: een singulariteit. Hij onderbouwde verder onder andere de theorie dat zwarte gaten straling uitzenden als gevolg van quantumeffecten, waarna deze straling naar hem vernoemd werd.

Hij rustte niet totdat hij wat hij zelf ‘The theory of everthing’ noemde zou hebben geschreven. Hij kon dit (redelijk) toegankelijk verwoorden, hetgeen in 1988 resulteerde in zijn bestseller. Hij schreef een aantal bestsellers zoals Het Heelal en Het Universum.
Ook verscheen hij in televisieseries als Star Trek: The Next Generation en The Big Bang Theory. En als tekenfilmfiguur in The Simpsons, Futurama en Family Guy. In 2014 verscheen een film over het leven van Hawking, The Theory of Everything, die gebaseerd is op het verslag van Jane Hawking over haar leven met hem, vastgelegd in Travelling to Infinity: My life with Stephen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.