Spider-Man co-bedenker Steve Ditko overleden

De Amerikaanse stripauteur Steve Ditko is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was medebedenker van onder meer de personages Spider-Man en Doctor Strange en werkte mee aan verhalen over de Hulk.

Ditko werd dood aangetroffen in zijn appartement. Vermoedelijk was hij al een paar dagen eerder gestorven, laat de politie in New York aan The Hollywood Reporter weten.

Marvel Comics

Ditko bedacht in de jaren zestig, samen met Stan Lee, bij uitgever Marvel Comics de superheld Spider-Man. Lee had hem de opdracht gegeven de stripfiguur te ontwerpen, omdat hij ontevreden was over het werk van Jack Kirby. Dat leidde in 1962 tot het stripboek Amazing Fantasy, met het personage van Peter Parker en zijn alter ego Spider-Man.

“Steve heeft de industrie en het Marvel-universum getransformeerd. Zijn nalatenschap zal nooit worden vergeten”, zegt Marvel Entertainment. Ditko vertrok er, vermoedelijk na onenigheid met Lee, in 1966. Later keerde hij terug. Hij werkte ook voor concurrent DC Comics.

Sherlock Holmes en James Bond

Waar Stan Lee altijd heeft gewerkt aan zijn status onder stripliefhebbers, bleef Ditko uit de publiciteit. Andere striptekenaars hebben Ditko na het nieuws over zijn dood bedankt voor zijn grote invloed op hun werk. Patch Zircher, die bij DC Comics heeft gewerkt aan Superman en Batman, vergeleek Ditko met Sherlock Holmes-bedenker Arthur Conan Doyle en James Bond-bedenker Ian Fleming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.