Ikan pesmol (Ingepakte pittige vis) (Indonesisch)

Ingrediënten

  • 500 gram roodbaars
  • voorgekookte koolbladeren
  • visbouillon
  • 250 gram garnalen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode lomboks
  • 200 gram kemirienoten
  • stukje trassi
  • stukje witte prei
  • stukje santen

Voor de pesmolsaus:

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode lomboks
  • 1/3 gemberwortel
  • 1/3 laoswortel
  • 1 stengel sereh
  • 2 blaadjes djeruk perut
  • halve eetlepel kunjit
  • halve eetlepel suiker
  • 6 dl visbouillon
  • halve uitgeperste citroen
  • half blok santen

Bereiding
Bak de ui in de olie, voeg eerst de lombok en knoflook toe en daarna de trassi en prei.
Blus het geheel met de visbouillon.
Voeg santen toe en laat die smelten.
Doe deze boemboe in een keukenmachine en maal het geheel fijn.
Voeg de garnalen en de kemirienoten toe en maal deze ook fijn.
Zet alles in de koelkast om op te stijven.
Plet de vis zo plat mogelijk door er plasctic folie over te trekken en het met de hakbijl te pletten.
Besmeer de vis met de boemboe en bekleed hem met de koolbladeren.
Rol de vis strak op in de bladeren.
Maak de sluiting eventueel dicht met een borrelprikker.
Doe de vis in een vuurvaste schaal en zzet hem voor 1/3 onder in de visbouillon.
Sluit de schaal af met folie of een deksel en plaats de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven.

Pesmolsaus
Bak de uien aan in olie en voeg de lombok en knoflook toe.
Voeg de overige fijngehakte of gemalen kruiden toe.
Blus het geheel af met bouillon en breng het daarna tegen de kook aan.
Voeg santen toe en draai het vuur laag.
Voeg op het laatst de citroen toe en maak de saus op smaak.
Snij de visrol in gelijke plakken van zo’n 3 cm dik.
Leg op elk bord 3 tot 4 schijfjes vis, met de platte kan naar beneden.
Schenk de saus uit.
Garneer het gerecht met wat slasoorten, een schijfje citroen en djeruk purut.

Reageren is niet mogelijk