Ikan bumbu Bali (Indonesisch)

Ingrediënten
1 pond verse of gebakken (vooraf gemarineerde) makreel.
stukje gember
stukje laos
teentje knoflook
2 blaadjes djeruk perut
2 blaadjes salam
1/2 tegeltje trassi
3 eetlepels suiker
3 grote uien
sambal oelek (of zelfgemaakte sambal) naar smaak
water
2 eetlepels olie
Bereiding
Wanneer je de makreel zelf bakt, kun je deze met enkele druppels citroenzuur en zout naar smaak marineren, ong. een uur voor het bakken.
Gember, laos en knoflook splijt u met het plat van een groot mes.
Uien maal je tot een massa met bijvoorbeeld een keukenmachine of een oelekan.

BEREIDING
Met de olie bak je in een wadjan de fijngemalen massa.
Voeg de gember, laos, knoflook en de salem en djeruk blaadjes, trassi, suiker en sambal oelek toe.
Bak onder af en toe scheppen tot het mengsel gaar en geurig is.
Proef nu of het heet en zoet genoeg is naar uw smaak.
Je kun er eventueel nog je persoonlijke smaak aan toe voegen door meer suiker, meer trassi etc.
Omdat de sambal oelek meestal al zoutig is, wordt hier geen zout aan toegevoegd.
Indien je het minder heet wilt hebben, kun je eventueel improviseren door weinig sambal te gebruiken en er tomaten in te doen.
Tijdens het bakken kun je eventueel nog wat water toevoegen om de massa wat smeuiger te maken.

Wil je het smakelijk uitziend opdienen? Plaats dan de krokant gebakken vis op een mooie schoten en doe pas vlak voor het eten de bumbu Bali op de vis.
Aan de andere kant is makreel dat al een tijdje met de bumbu is vermengd, zo

Reageren is niet mogelijk