Ikan acar (Indonesisch)

Ingrediënten

  • 1 pond verse of gebakken reeds gemarineerde makreel
  • 3 kemiri noten
  • 3 grote uien
  • teentje knoflook
  • theelepel kunjit
  • theelepel azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • zout naar smaak
  • water
  • 2 eetlepels olie
  • lomboks (optioneel)

Voorbereiding
Als je de makreel zelf bakt, dan eerst marineren (ong. een uur voor het bakken) met wat citroenzuur en zout.
Knoflook splijt je met het plat van een groot mes.
Maal 2 uien en de kemirienoten tot een massa met bijvoorbeeld een keukenmachine of een oelekan.
1 ui snijdt u in schijven.

Bereiding
Bak de fijngemalen massa in een wadjan of wok. Voeg er de knoflook en kunjit aan toe tot het gaar is.
Vuur lager en dan een scheutje water erbij om het tot een saus te maken.
Doe er zoveel azijn, suiker en zout bij tot je een lekkere zuurzoete smaak krijgt.
Voeg de ui-schijven eraan toe.
Om het nog smakelijker te maken kun je ook grote pepers gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het dan pitting kan worden.

Reageren is niet mogelijk