Katjangsaus a la Friso (pittige satésaus)

Ingrediënten

  • pindakaas van 700 gram
  • 1 grote ui
  • 10 teentjes knoflook
  • trassie, zoete ketjap
  • 2 eetlepels suiker
  • gembersiroop
  • djahe
  • djinten
  • serehpoeder
  • laos
  • ketoembar
  • sambal of gemalen peper
  • olie (geen olijfolie!)

Hulpmiddelen

  • staafmixer
  • keukenmachine
  • hapjespan of grote koekenpan (met anti-aanbaklaag is aanbevolen)
  • houten spatel

Voorbereiding
Snij de ui en de knoflook zo fijn mogelijk, of maak het fijn met de keukenmachine.
Trassie naar keuze, het stinkt enorm maar smaakt heerlijk. een eetlepel is voldoende.

Bereiding
Fruit de ui, knoflook en trassie aan in de olie (geen olijfolie!) voeg de sambal of gemalen peper toe (ik gebruik Madam Jeanet) en laat even sudderen.
Laat het vuur niet te hoog, anders verbrand alles.
V oeg de kruiden toe, van alles een flinke snuf. laat weer even sudderen en giet er royaal sojasaus over
Voeg de suiker en flinke scheut gembersiroop toe en laat nog een minuutje doorsudderen
Giet het mengsel in een kom en zet de staafmixer erop. Deze handeling is niet per se nodig maar geeft wel een mooi glad resultaat.
Giet het mengsel terug en zet het gas zo laag mogelijk en voeg de pot pindakaas toe met een spatel.
Goed doorroeren en de satésaus is klaar.
Handig is om alles terug te doen in de pot, van wat er dan in de pan overblijft heeft u genoeg voor 4 personen.
Wel aanlengen met water of melk natuurlijk!
Experimenteer rustig met de hoeveelheden van de ingrediËten, deze satésaus kan niet mislukken!

Serveertip: kan natuurlijk overal bij gebruikt worden maar ook erg lekker “onaangelengt” op brood!

Reacties zijn gesloten.