Sperzieboontjes uit de Perigord

Sperzieboontjes-uit-de-PerigordIngrediënten

  • 750 gram sperzieboontjes
  • zout
  • 3 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram boter
  • 150 gram mager rookspek, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • kwart liter melk
  • mespunt gedroogde tijm
  • desgewenst 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding
Haal de sperzieboontjes af en breek ze door.
Kook ze in water met wat zout, zonder deksel op de pan, in 10-15 minuten beetgaar.
Giet ze af en laat ze uitlekken.
Snipper, terwijl de boontjes koken, de sjalotten en de knoflook.
Verhit de boter in een pan en bak het spek knapperig.
Laat de ui en de knoflook kort meefruiten.
Voeg de bloem toe en blijf 1 minuut roeren.
Roer er scheut voor scheut de melk door.
Breng op smaak met de tijm.
Schep de boontjes door de saus en laat kort doorwarmen.
Bestrooi desgewenst met peterselie.

Variatie en tip
Voor dit gerecht kunt u ook gele boterboontjes gebruiken.
Voor deze Franse sperzieboontjes wordt in de streek van herkomst ganzenvet gebruikt, wat hier in delicatessenzaken te koop is.
Ganzenvet kan in de koelkast worden bewaard en is bijvoorbeeld ook erg lekker om aardappelen in te bakken.
Franse sperziebonen zijn hier te koop als ‘haricots verts’

Reageren is niet mogelijk