Petjel (Indonesisch)

Ingrediënten

  • 250 gram andijvie
  • 250 gram spinazie
  • 100 gram boontjes
  • 200 gram tauge
  • 200 gram kool (groene-, witte, savooie- of bloemkool)
  • halve pot pindakaas
  • 1-2 dl water
  • 2 eetlepels olie
  • 5 eetlepels gesnipperde ui
  • 2 gesnipperde teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 3 eetlepels keukentamarinde (zoete asembrij)
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • halve theelepel kentjur
  • zout

Bereiding
Maak de groenten schoon en kook ze met wat zout een voor een even op, zo dat ze knapperig blijven.
De tauge wordt niet gekookt en alleen met kokend water afgespoeld.
Laat de groenten goed uitlekken.

Wrijf de uien, knoflook, sambal, suiker, kentjur en zout samen tot een brij en fruit deze in de olie tot de uien geel zijn.
Meng de pindakaas er doorheen; dat gaat heel gemakkelijk in een mengkom met een mixer.
Maak een papje van de het water en de asem (na de zaden en de vliezen te hebben verwijderd) en roer dit lepelsgewijs door de massa.
De saus moet zo dik zijn als slasaus.

Schik de uitgelekte groenten op een schotel en overgiet ze met de saus.

De gekookte groenten kunnen al naar gelang het seizoen gevarieerd worden.
Ze moeten bestaan uit
1) donkergroene groenten zoals andijvie, boerenkool, spinazie
2) lichtgroene groenten zoals jonge spinazie, raapsteeltjes, boontjes, groene- of savooiekool
3) witte groenten zoals tauge, witte kool of bloemkool.

Reageren is niet mogelijk