Droge sambal goreng tempe (Droog gebakken tempe) (Indonesisch)

Ingrediënten

  • 1 plak tempe
  • 5 eetlepels gesneden ui
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 5 ontpitte en fijngesneden rode lomboks
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel sambal oelek
  • asem ter grootte van 2 walnoten
  • 2 eetlepels Javaanse suiker
  • 1 spriet sereh
  • 2 salamblaadjes
  • 1,5 dl olie
  • zout

Bereiding
Snijd de tempe in de lengte doormidden.
Snijd vervolgens iedere helft in uiterst dunne plakjes en laat deze drogen in de zon of op de kachel.
Bak ze in gedeelten tegelijk in de olie goudbruin, het liefst in een frituurpan.
Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
Meng de uien, knoflook en de lombok door elkaar (niet wrijven) en bak ze in het restant olie, dat eerst gezeefd is, tot ze droog beginnen te worden.
Wrijf de laos, de ontpitte asem, sambal en het zout samen.
Kook de Javaanse suiker met 1 dl water op, zeef hem en kook hem even in tot een half dikke stroop, samen met de salam en de sereh.
Doe de gewreven kruiden bij de bakkende uien, de knoflook en de lomboks.
Fruit ze even mee met de pan van het vuur en doe ook de suikerstroop erbij.
Laat dit samen goed aan de kook komen en meng de gebakken stukjes tempe er door heen tot alle stukjes omhuld zijn door de kleverige saus.
Laat het geheel afkoelen en doe het in een goed af te sluiten stopfles.
Deze sambal goreng kan wekenlang bewaard worden.

Reageren is niet mogelijk