Asperges met ham, ei en botersaus

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse ongeschilde witte asperges
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 4 middelgrote eieren
  • 1 zakje verse peterselie
  • 125 gram ongezouten boter
  • 200 gram achterham in plakjes

Bereiding

Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Verwijder de houtachtige onderkant.
Zet de asperges rechtop in een aspergepan met de kopjes naar boven. Voeg zo veel water toe dat de kopjes net niet onder staan.
Voeg eventueel zout toe.
Breng aan de kook en zet het vuur na 5 min. uit. Laat met het deksel op de pan nog 10-15 min. verder gaar worden.
Kook ondertussen de ongeschilde krieltjes in 12 min. gaar. Giet af en laat in de pan zonder deksel uitdampen tot gebruik.
Kook ondertussen ook de eieren in 8 min. hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel.

Smelt de boter in een koekenpan en roer er 100 ml kookvocht (per 4 personen) van de asperges door. Leg de plakjes ham dubbelgevouwen en dakpansgewijs in de saus en verwarm 3 min. op laag vuur. Snijd de eieren in parten en de peterselie fijn. Verdeel de asperges over de borden. Leg de ham ernaast en schenk de botersaus erover. Leg de eieren erbij en bestrooi met de peterselie.

Tip:

Heb je geen aspergepan? Kies dan voor een pan waar de asperges liggend in passen, zoals een hapjespan.
Heb je (voor meer asperges) meer botersaus nodig? Houd dan altijd 1 op 1 aan: voeg per 100 g boter 100 ml kookvocht toe.

Reageren is niet mogelijk