Sayur laksa (Indonesisch)

Ingrediënten

  • 1000 gram gesneden kipfilet of satevlees
  • 2000 cc heet water
  • 1 blik santen van ca 340 ml
  • 60 gram uien
  • 6 gram knoflook
  • 5 gram gemberwortel
  • 5 gram laoswortel
  • 1 stengel sereh
  • 2 daon salam blaadjes
  • 3 djeruk perut blaadjes
  • 1 theelepel trassi
  • 1 eetlepel kemiripasta
  • halve theelepel kunjit
  • 2 theelepels ketoembar (koriander)
  • 1/8 theelepel peper
  • 3,5 theelepels zout
  • 2 eetlepels olie
  • 3 hard gekookte eieren
  • half pak mihoen
  • 25 gram gehakte kemangiblaadjes of selderij
  • wat gefruite uitjes om te strooien
  • halve citroen in partjes gesneden

Voorbereiding
Hardgekookte eieren worden in schijfjes of partjes gesneden en op een schaaltje gelegd.
De gehakte kemangiblaadjes en de citroenpartjes ook op een schaaltje doen.
De mihoen volgens instructies op verpakking koken en op een grote schaal storten.
Deze bijbehorende ingredienten worden apart geserveerd.
Kipfilets in kleine stukjes snijden.
Ui en knoflook pellen en fijnsnijden of stampen in de cobek (= vijzel).
Daarna met olie geurig fruiten.
Verse kruiden wassen; laos, sereh en djahe kneuzen.

Bereiding
Heet water, stukjes kip, en alle kruiden in een soeppan ca 20 minuten zacht laten koken.
Dan santen uit blik eraan toevoegen en nog 10 minuten verder laten pruttelen.
Wel steeds omroeren om schiften van de santen te voorkomen.
Voor het serveren verse kruiden weghalen.
Heet opdienen met de bijbehorende ingredienten.
Voor het consumeren ieder neemt wat van de mihoen op het soepbord en legt hierop wat ei-partjes.
Strooi er dan wat kemangiblaadjes en gefruite uitjes overheen.
Schep vlees en lasasaus op en pers er een citroenpartje op uit.
Serveer er gefrituurde emping of krupuk bij.

Reageren is niet mogelijk