Ajam atjar (kip met zoetzuur) (Indonesisch)

Ingrediënten

  • 1,5 theelepel zout
  • 4 theelepels suiker
  • 500 cc water
  • ca 1,5 eetlepel azijn
  • 4 eetlepels olie
  • 1 kg kip
  • 3 eieren
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 grote tomaat
  • 1 rode paprika
  • 5 spaanse pepers
  • ca 15 zilveruitjes
  • 100 gram uien
  • 8 gram knoflook
  • 5 gram gemberwortel
  • 3 blaadjes djeruk perut
  • halve stengel sereh
  • 1,5 eetlepel kemiriepasta
  • 2 theelepels kunjitpoeder
  • kwart theelepel peper

Voorbereiding
Kip in kleine stukjes snijden en in 1 eetlepel olie op klein vuur goudbruin bakken.
Eieren hard koken, pellen en in ruim olie goudbruin frituren.
Sperziebonen in tweeen snijden, tomaat in partjes, paprika in stukjes van 0,5 cm breed snijden, zaadjes verwijderen.
Spaanse pepers in fijne schuine ringen, zaadjes weghalen.
Gemberwortel pellen en fijn hakken.
Djeruk purut blaadjes en serehstengel wassen.
Serehstengel kneuzen.

Bereiding
Olie op matig vuur verhitten.
Uien, knoflook, spaanse pepers, paprika, sereh djeruk purut en gember geurig fruiten.
Water en azijn en de rest van de kruiden toevoegen.
Kip en eieren er in doen en toegedekt zacht koken tot vocht voor de helft is ingekookt.
Nu boontjes, tomaten en zilveruitjes toevoegen.
Zonder deksel verder koken tot boontjes knappend gaar zijn.
Warm of heet serveren met gehalveerde eieren.

Reageren is niet mogelijk