Kue kering isi nanas (Gebak met ananasgelei-vulling) (Indonesisch)

Ingrediënten

Vulling

  • 1 rijpe ananas
  • 200 gram suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 1 zakje vanillesuiker

Deegbeslag

    200 gram boter
  • 80 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/4 theelepel zout (bij ongezouten boter)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels koffiemelk
  • 1 ei om te smeren

Bereiding vulling
Ananas schillen, oogjes wegsnijden, wassen, in kleine stukjes snijden en fijnmalen of fijnraspen.
Op groot vuur koken tot alle vocht verdampt is.
Rest van de ingredienten toevoegen en op matig vuur verder verhitten tot het mengsel droog en taai aanvoelt.
Laten afkoelen en in veertig ronde of ovale balletjes draaien.

Bereiding beslag
Boter wat zacht maken, maar niet laten smelten.
Suiker, vanille, zout en koffiemelk toevoegen en met garde of mixer kloppen.
Eieren een voor een meekloppen.
Bakmeel toevoegen en met de hand goed mengen tot glad deeg.
Verdelen in vier gelijke porties.
Van ieder portie een rol maken met een middellijn van 2 centimeter.
Iedere rol in tien gelijke stukken snijden en elk stuk tot een ovaal balletje draaien.

Vullen
Balletje pletten tot 1/4 centimeter dik.
Ananasvulling middenin leggen.
Uiteinde deeglapjes naar elkaar brengen, aandrukken of knijpen.
Tot een ronde of ovale bak knijpen.
Op een ingevet bakblik leggen met 3 centimeter tussenruimte van elkaar.
Bovenkant koekjes met geklopt ei insmeren en in een voorverwarmde oven op 160 graden bakken.
Na 20-25 minuten zijn ze mooi goudbruin en gaar.
In het bakblik laten afkoelen.
Koud zijn de koekjes lekker bros.

Reageren is niet mogelijk