Rotie (pannenkoek) (Surinaams)

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • zout
  • 20 gram gist
  • 3 dl koud water (of half om half water en melk)
  • 2 eetlepels olie of gesmolten boter

Bereiding
Maak het deeg een tijdje van tevoren klaar zodat het de tijd heeft om te rijzen.
Meng de bloem met zout en gist.
Voeg bij kleine hoeveelheden de vloeistof (eventueel ook olie of boter) toe, terwijl je de massa flink kneedt, zodat er een deeg ontstaat.
Het deeg een tijdje laten staan, b.v. een uur en dan weer flink kneden. Dit een paar maal herhalen.
Vorm daarna bolletjes ter grootte van een ei.
Druk de bolletjes plat en rol ze vanuit het midden uit, zodat een rond deeg ontstaat.
Dit deeg hoort gebakken te worden op een dikke, ronde, ijzeren plaat, de zogenaamde rotiepan.
Maar je kan deze plaat zonder problemen vervangen door een pan met dikke bodem of een omgekeerde poffertjesplaat.
De pan intussen heet laten worden, zo heet dat als je er bloem op strooit, die direct schroeit.
Smeer de rotie aan beide kanten in met boter of olie en bak ze aan beide kanten.
Tijdens het bakken druk je de rotie aan de zijkanten plat.

Variaties
Rotie met dahl
De rotie kan ook met dahl (gele spliterwten) gevuld worden.
De erwten tevoren weken, gaar koken en prakken.
Meng het erwtenmengsel met 2 teentjes knoflook, halve verse peper en 1 theelepel komijnzaad.
Het deeg maak je op de bovenbeschreven manier.
Op het laatst druk je de bolletjes deeg plat, doe er wat van de vulling bij en draai de randen van het deeg weer aan elkaar, zodat er weer een bolletje ontstaat.
Nu weer plat drukken en voorzichtig uitrollen, zodat de vulling er precies tussen komt te zitten.

Roti Ahlu Bharie
De dahl van het vorige recept nu vervangen door alleen aardappels.
Neem 5-6 aardappels en kook ze in de schil en pel en prak ze.
Meng 2 teentjes knoflook, 1 theelepel komijnzaad en iets zout met de geprakte aardappels.

Lekker met eigen gemaakte massala kip!

Reageren is niet mogelijk