Pom (Surinaams)

Ingrediënten

  • 1 kip
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 200 gram zoutvlees
  • 1 pakje margarine
  • 3 flinke uien
  • 3 flinke tomaten of 3 grote eetlepels tomatenpuree
  • 2 kopjes water
  • 4 kleine bouillonblokjes
  • 6 takjes selderij
  • 6 takjes peterselie
  • 1,5 kg taya
  • 2 sinaasappels (sap)
  • 2 citroenen (sap)
  • 2-3 eetlepels suiker

Bereiding
De kip ontvellen en in stukken snijden en inwrijven met een mengsel van zout, peper en nootmuskaat.
Het zoutvlees, van tevoren voor een deel heeft ontzout, in stukjes snijden.
Smelt de margarine en braad de kip hierin snel bruin. De kip hoeft beslist niet gaar te zijn.
De gesneden ui, tomaat en het zoutvlees samen met de bouillonblokjes en de fijngehakte peterselie en selderij toevoegen.
Als de bouillonblokjes gesmolten zijn is de kip klaar voor verdere verwerking in de pom.

Intussen de tayer heel fijn raspen en op smaak brengen met het sap van de sinaasappels en de citroenen, de suiker en de jus van de kip.
Een laag van deze gekruide tayer in een vuurvaste schaal doen en op deze laag de stukjes kip leggen.
De stukjes kip weer bedekken met de rest van de tayer en de rest van de jus eroverheen gieten.
Doe een paar klontjes boter op de pom en bak de pom in anderhalf uur tot twee uur in een voorwarmde oven.
De pom krijgt een donkerbruine korst en ziet goudgeel van binnen als hij gaar is.

Pom eet je met rijst en groente zoals sla, doperwten, andijvie, spitskool, sperzie- of snijbonen, kouseband.

Reageren is niet mogelijk