Nasi goreng (Surinaams)

Ingrediënten

  • 500 gram rijst
  • zout of bouillonblokje
  • 300 gram gesneden varkensvlees (of kip)
  • 4 eetlepels olie of 50 gram boter
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • mestpunt trassi
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels ve-tsin
  • ketjap
  • fijngehakte peterselie

Bereiding
Kook de rijst met het zout of het bouillonblokje en laat het dan afkoelen.
Bak het vlees in de boeter samen met de gesnipperde ui en de fijngesneden of gesnipperde knoflook.
Voeg daarna de trassi, gemberpoeder en de ve-tsin toe.
Voeg als het vlees gaar is, de rijst en de ketjap toe. Schep het geheel steeds om tot de rijst een mooie bruine kleur heeft gekregen. Voeg indien nodig nog wat zout toe.
Hou je van pittig hout, voeg dan naar smaak nog wat sambal door de nasi, of geef dit er apart bij.
Neem de pan van het vuur en schep wat fijngehakte peterselie door de nasi.
Garneer de nasi met dunne reepjes omelet, plakjes tomaat, reepjes paprika, slablaadjes en komkommer.

Je kunt nog van alles en nog wat bij dit recept doen. Bijvoorbeeld garnalen, speciale nasikruiden etc. etc.
Probeer ook eens een mix van ketjap manis en ketjap asin. De verhouding is dan altijd 2x zoveel zoete als zoute ketjap.

Bijgerecht
omelet, tomaat, komkommer, sambal

Reageren is niet mogelijk