Moksie-alesie (Gemengde rijst) (Surinaams)

Moksie-alesie = gemengde rijst = een éénpansgerecht die uit rijst, vlees, vleesresten, zoutvlees, ham, garnalen, vis, kool, spliterwten (gele) etc. bestaat. Hiermee kun je eindeloos variëren. Dit gerecht is een van de vele variaties die mogelijk zijn.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gedroogde garnalen
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie of 25 gram boter
  • 200 gram vleesresten
  • 100 gram zoutvlees
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 kopjes koe-koe alesie (=gestoomde rijst)
  • zout of 2 bouillonblokjes
  • 200 gram kool
  • 1 halfrijpe peper
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding
Week de gedroogde garnalen.
Fruit de gesnipperde ui in de boter of de olie.
De vleesresten, zoutvlees en de geweekte garnalen meebakken en de tomatenpuree toevoegen.
Voeg, als het geheel goed is doorbakken, 6 kopjes water toe, de rijst en de twee bouillonblokjes. Laat het geheel nu net zolang doorkoken totdat het water verdampt is.
De groenten nu op de rijst doen, samen met de verse peper.
Het gas heel laag draaien en de moksie-alesie nu nog ongeveer 20 minuten op het gas laten. Daarna omscheppen en op smaak afmaken met zwarte peper en zout.

Als je gele spliterwten als groente bij de moksie-alesie doet, moet je die van tevoren koken tot ze zacht zijn en met het vocht erbij doen nadat je het vlees en de rest gebakken hebt.
Houd de verhouding van de rijst en het water wel goed in de gaten, want de rijst mag niet te ‘papperig’ worden.

Reageren is niet mogelijk