Masoesa-alesie (Masoesa rijst) (Surinaams)

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gedroogde geweekte garnalen
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie of 25 gram boter
  • 8 stukken licht gebraden kip
  • 100 gram zoutvlees
  • 6 kopjes masoesasap gemaakt van 750 gram geperste masoesa’s
  • 4 kopjes koe-koe alesie (= gestoomde rijst)
  • zout of 2 bouillonblokjes
  • 200 gram kool
  • 1 halfrijpe peper
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding
Masoesa is een grappige dopvrucht. Van buiten donkerpaars. De schil is van nature in vieren verdeeld en dat vergemakkelijkt het pellen. De binnenkant van de vrucht is oranje met zwarte pitjes. Het oranje gedeelte gebruik je in dit recept.

Doe zoveel water bij de masoesa als je nodig hebt voor de rijst. Kneed daarna de masoesa, haal het door een zeef knijp het vooral goed uit. Kook de rijst in het gekleurde vocht dat je over houdt.

De blauwe schil is afval en kan dus worden weggegooid. Maar je kan er ook inkt van maken. Pers de schil uit, en vang het op inkt lijkende vocht in een kommetje. Je kunt er echt mee schrijven!

Week de gedroogde garnalen.
Fruit dee gesnipperde ui in de boter of olie.
Braad de kip aan en het gedeeltelijk ontzoute zoutvlees.
Voeg de zes kopjes masoesasap, de rijst en de twee bouillonblokjes toe als alles goed is doorbakken.

Schep als het vocht is opgedroogd, de groenten met de verse peper op de rijst.
Draai het gas laag en laat de masoesa-alesie nog 20 minuten op het gas staan. Daarna omscheppen en op smaak afmaken met zwarte peper en zout.

Reageren is niet mogelijk