Bami goreng (Surinaams)

Ingrediënten

  • 250 gram eiermie
  • 100 gram varkensvlees
  • 100 gram kippenvlees
  • 50 gram ontbijtspek
  • 4 eieren
  • half blikje fishballetjes (niet perse)
  • 200 gram spitskool
  • 50 gram prei
  • 50 gram ui
  • 6 gram knoflook
  • 25 gram selderij
  • 3 eetlepels fish soy
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • kwart theelepel peper
  • halve theelepel vetsin
  • 6 eetlepels olie

Voorbereiding
Vlees 3x1x0,5 cm dik snijden.
Fishballs in vieren delen.
Ontbijtspek 3 cm lang en 1 cm breed snijden, ook de kool.
Prei in dunne ringen snijden.
Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
Selderij 1 cm lang snijden.
Met 2 eetlepels margarine de eieren tegelijk bakken.
Tegen het gaar worden, in kleine stukjes schrapen en wegzetten.
2 liter water tot kookpunt brengen, eiermie er in doen.
Na ca 5 minuten koken, slierten met 2 vorken ui elkaar trekken. Verder gaar koken.
In vergiet laten uitlekken, 3 eetlepels olie overheen sprenkelen.
Met de hand voorzichtig goed doorheen scheppen, zodat de mie niet aan elkaar gaat klitten.

Bereiding
Ui in 3 eetlepels olie glazig fruiten.
Knoflook en prei even meefruiten.
Vlees en fishballs meeschroeien.
Spek en eieren er in doen.
Shrimp soy, ketjap manis, peper en vetsin toevoegen.
Vuur temperen, goed door elkaar schappen.
Nu de mie, kool en selderij er doorheen scheppen.
Even toedekken tot kool knapperig gaar is.
Voor het opdienen wat gefruite uien er overheen strooien.
Je kunt de eieren los kloppen met wat zout. Bak er in wat margarine dunne omeletten van en snij de omelet daarna in reepjes.
Garneer de bami goreng met komkommerschijven en de omeletreepjes.

Reageren is niet mogelijk