Terry Pratchett – De Schijfwereld –31: Geld moet Wapperen

pratchett-geldmoetwapperenUitgeverij: Mynx
Waardering: 8.5
Aantal pagina’s: 328
ISBN: 978 90 896 8077 8

Terry Pratchett (1948) werd 31 december 2008 in de adelstand verheven als erkenning voor een carrière waarin hij meer dan 55 miljoen (!) boeken verkocht en voor zijn liefdadigheidswerk voor Alzheimeronderzoek. Vanaf die dag is het dus Sir Terry Pratchett. Op 11 december 2007 maakte Terry Pratchett bekend dat hij aan een zeldzame vorm van vroege Alzheimer lijdt. Gelukkig heeft dit zijn komische en maatschappijkritische schrijftalent nog niet beïnvloedt. Dat blijkt wel uit ‘Geld moet Wapperen’, alweer het 31ste deel van de Schijfwereld. Net als bijna alle boeken uit de Schijfwereldreeks, behalve ‘Interessante Tijden’ en ‘Maskeradel’, is ook dit deel weer vakkundig en met behoud van de Engelse humor vertaald door Venugopalan Ittekot.

Zoals bekend neemt Pratchett met de Schijfwereld op zijn eigen wijze onze eigen wereld op de hak en houdt hij ons een spiegel voor, in dit boek is dat niet anders. Dit keer is de bankwereld aan de beurt. Niet alleen onze wereldeconomie kent een crisis die zijn weerga niet kent, ook de Schijfwereld krijgt te maken met een monetaire crisis. Postmeester-Generaal Feucht von Lippvacht krijgt van Patriciër Ottopedi wederom een aanbod dat hij niet kan weigeren: directeur van de Koninklijke Munt en de bank van Ankh-Meurbork. Van bankieren weet hij echter niets, voor hem waren banken van oudsher instellingen die je kunt beroven en waarvan je het geld kunt vervalsen. Maar gelukkig is daar meneer Krom. Verder krijgt hij te maken met de familie Quist, zij vormen het bestuur van de bank, en moet hij de president van de bank dagelijks uitlaten…

Het was zoals altijd weer een waar genoegen om weer een boek over de Schijfwereld te lezen. Terry Pratchett laat je tijdens het lezen regelmatig schaterlachen! Geld moet Wapperen is wat mij betreft dan ook een ware aanrader.

Sophia

Reacties zijn gesloten.