Steven Erikson Een vertelling uit het Malazijnse Boek van de Gevallenen -1: Het Malazijnse Rijk (Gardens of the moon – A tale of the Malazan Book of the fallen – 1999)

erikson, steven - het malazijnse rijkUitgeverij: Meulenhoff
599 pagina’s
ISBN 90 290 6643 1

Steven Erikson is Canadees van geboorte en woont nu in Engeland. Hij is antropoloog en archeoloog. Het Malazijnse Rijk is zijn debuut en tevens het eerste deel in de tiendelige serie Een vertelling uit het Malazijnse Boek der Gevallenen

Toen ik dit op de omslag van het boek las dacht ik: oh jee, alweer een fantasy schrijver die het niet in 1 of 2 delen af kan

Over de eerste 100 pagina’s heb ik wat langer gedaan dan normaal. Reden: een stortvloed aan personages en gebeurtenissen wordt over je uitgestort, zodat je regelmatig even ‘terug’ moet lezen om te kijken wie ook al weer wat deed (de index met namen en plaatsen vooraan in het boek is gelukkig een goede hulp). Maar al snel daarna kreeg het boek mij volledig te pakken. De resterende 500 pagina’s heb ik in 2 dagen gelezen. Wilde zo snel mogelijk weten of het de Malazijnse Keizerin Laseen m.b.v. Eenarms leger en de Bruggenbrouwers onder leiding van Sergeant Whiskeyjack zou lukken om Darujhistan, de laatste vrije stad op het continent Genabackis, te veroveren. Of zouden ze toch onverwachte tegenstand zou krijgen van De Tiste Andii Anomander Rake, Heer van Maan’s Broed, Zoon der Duisternis met zijn zwaard Dagnipur. Wat doet de Raad (onder leiding van Turban Orr) van Darujhistan? Gaan ze voor het ‘neutrale’ plan of weten de vaste bezoekers van de Feniks onder leiding van Kruppe dit plan te verijdelen. Wie is de Aal? Lukt het Secondant Lorn, samen met de T’lan Imas Onos T’oolan, de Jaghut-tiran Raest te bevrijden uit zijn eeuwige gevangenis? Welke invloed hebben de labyrinthen der Ouden, de Schaduwtroon en zijn schaduwhonden, oude Goden als K’rull, de Tweeling en Oponn? Wat gebeurt er met Crokus de Muntdrager, Paran, de magiers Rafelrag en Snelle Ben en de alchemist Baruk? Slaagt het Moordenaarsgilde erin om uit te vinden wie er achter de aanslagen op hun gildeleden zit? Welke geest heeft bezit genomen van Sorry?

Het Malazijnse Rijk bleek een vlot en spannend geschreven boek. Stephen R. Donaldson schreef op de omslag van dit boek: “Steve Erikson is een opmerkelijk schrijver. Ik heb het Malazijnze Rijk met veel plezier gelezen. Mijn advies aan iedereen die het maar horen wil is: trakteer jezelf op Het Malazijnse Rijk. En mijn uiterst egoistische advies aan Steve Erikson is: schrijf sneller!”

Als fanatsy liefhebster sluit ik me hier volledig bij aan.

Sophia

Reacties zijn gesloten.