Kristin Cashore – De gave van Katsa (Full Moon)

cashore-kristin-de-gave-van-katsaWaardering: 7
Aantal pagina’s: 431
ISBN: 978-90-488-0164-0

De Gave van Katsa is het debuutboek van de Amerikaanse auteur Kristin Cashore. Het verhaal speelt zich af in Middluns, één van de zeven koninkrijken. Katsa groeit op aan het hof van Koning Randa, haar oom. In plaats van als prinses een luxueus leven vol privileges op het kasteel te leiden moet zij voor haar oom het vuile werk opknappen en ongehoorzame burgers hardhandig tot de orde roepen en zijn vijanden vermoorden. Want Katsa is een Begaafde en kan sinds haar achtste jaar een man met haar blote handen doden.

Ze komt in verzet en formeert in het diepste geheim de Raad, een organisatie die het beleid van de koning saboteert. Tijdens een van haar acties voor de Raad komt ze in contact met prins Po, ook hij is een Begaafde. Po zet haar hele wereld op zijn kop en vrij snel na hun ontmoeting weigert Katsa nieuwe opdrachten van Koning Randa uit te voeren en verlaat ze met Po het koninkrijk. Samen gaan ze op zoek naar antwoord op de vraag wie de grootvader van Po heeft ontvoerd en vooral ook waarom. Het resulteert in een gevaarlijke missie door de koninkrijken. Tijdens deze tocht wordt de ware aard van haar Gave onthult.

Een goed debuut, geen echte vernieuwende fantasy met veel nieuwe verrassingen, maar gewoon een verhaal met de gebruikelijke clichés, maar dan wel heel goed uitgewerkt. Het verhaal zit vol spannende avonturen, gevaarlijke situaties en politieke intriges. De hoofdpersonen en gebeurtenissen zijn levensecht en ondanks dat ook de liefde een grote rol speelt in dit verhaal, wordt het zeker niet klef. Katsa is dan ook geen standaard held.

Het boek is zeker aan te raden voor zowel fantasy- als romanliefhebbers vanaf 12 jaar. Voor jongere kinderen lijkt het wat minder geschikt door sommige toch best wel heftige scènes.

Sophia

Reacties zijn gesloten.