K.A. Applegate – Everworld-serie

Deel 1: De muil van de Wolf (Search for Senna)
Deel 2: Strijd in het Aztekenrijk (Land of Lass)
Deel 3: Tussen twee vuren (Enter the Enchanted)
Deel 4: In de val gelokt (Realm of the Reaper)

Applegate-everworld-tussen-twee-vurenApplegate-everworld-strijd-in-het-Aztekenrijk

Applegate-everworld-in-de-val-gelokt

Applegate-everworld-de-muil-van-de-wolf

 

 

 

 

 

Jeugdserie, doelgroep: vanaf groep 8.
Uitgeverij: Kluitman Alkmaar BV
Uitvoering: paperback
Aantal blz.: 160; 156; 153; 140
ISBN 90-206 0611 5; 90-206 0612 3; 90-206 0613 1; 90-206 0614 X

Wat is Everworld?

Everworld is een universum. Vergeleken bij het onze is het waarschijnlijk vrij klein. In Everworld zie je ’s nachts sterren, de maan komt op en gaat weer onder. De zon lijkt op de zon die we dagelijks allemaal zien. Maar ze zijn niet zoals wij ze kennen. Ook liggen ze waarschijnlijk niet op miljoenen lichtjaren afstand. Waarschijnlijk zijn ze een illusie. Het land en het water in Everworld zijn wel echt. Hoe groot Everworld is, is niet bekend. Net zomin is het bekend of het een bolvormige planeet is die om een zon draait. Misschien is het wel een platte planeet. De grootte is ook een raadsel, misschien is de doorsnee wel 100 mijl? Een paar duizend mijl? Miljoenen? Het is niet bekend.

Hoe is Everworld ontstaan?

Het verhaal gaat dat de oude godheden van de Aarde, de godenheden uit de mythen, de Zeusen en Odins en de Isisen en de Quetzalcoatls, allemaal genoeg hadden van het bestaan op die goede, oude planeet Aarde en besloten een nieuw onderkomen voor zichzelf te scheppen. Een nieuw universum waar zij het voor het zeggen hadden. Hoe lang geleden dat was? Niemand weet het! Hoe ze het gedaan hebben? Dat weet ook niemand. In ieder geval bestaat Everworld echt! En het moet wel in een ander universum zijn, want de onveranderlijke natuurwetten uit ons eigen universum worden hier behoorlijk soepeltjes gehanteerd! Dingen vallen wel omlaag, maar lang niet altijd met dezelfde snelheid. Er is oorzaak en gevolg, maar soms is er een gevolg zonder dat er een echte oorzaak was en waarschijnlijk zijn er ook oorzaken zonder gevolgen. Er heerst hier magie. Geen magie zoals in een circus, maar echte magie. Een universum dat dus op andere software draait dan het onze.

Problemen op Everworld

Maar er zijn problemen in Everworld. Ze beweren dat er goden van andere planeten met hun volkeren dit knusse universumpje zijn binnengevallen. Zoiets als iemand die het juiste wachtwoord raad in een chatroom en weet binnen te dringen. In het geval van relatief onschadelijke types als de Ku-Hetsch was dat nog niet zo erg, maar wel in het geval van Ka Anor (Hij Die Goden Verslindt), de god van de Hetwan. De godheid Loki en nog een paar anderen willen snel vertrekken uit Everworld, terug naar onze wereld voor Ka Anor ze verslindt. Niet iedereen is het daar mee eens. Merlijn bijvoorbeeld wil dat de goden zich met z’n allen verzetten tegen Ka Anor. Uiteindelijk draait het er allemaal om wie Senna Wales in handen heeft want zij is de poort tussen Everworld en de Aarde.

De wolf Fenrir, zoon van Loki de Vikinggod, zo groot als een garage voor 3 auto’s, sleept op een morgen Senna Wales voor de ogen van vier van haar vrienden, Jalil Sherman, Christopher Hitchcock, April O’Brien en David Levin, van de oever van Lake Michigan naar Everworld. Het viertal worden in haar kielzog meegezogen. Dit is de start van een fiks aantal spannende en gevaarlijke avonturen. Ze komen in contact (niet altijd op een even aangename wijze) met goden als Loki, de Azteken, Vikingen, trollen, Merlijn, de ridder Galahad, Ka Anor, de Hetwan, kabouters, etc. etc. etc.

Het viertal probeert terug te keren naar de echte wereld, maar zonder Senna blijkt dit niet mogelijk. Ze ontdekken dat ze eigenlijk twee levens leiden: hun leven in Everworld en tegelijkertijd hun leven op de Aarde. Als ze in Everworld gaan slapen worden ze wakker op Aarde….

Spannend en vlot geschreven

Everworld is een spannend en vlot geschreven fantasyserie voor de jeugd vanaf groep 8. Het is in de ‘ik’-vorm geschreven, maar wel op een aparte manier. Elk deeltje wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van een andere hoofdpersoon. Het verhaal is het beste te beschrijven als een mix tussen de tekenfilmserie Dungeons en Dragons en de boeken van Tad Williams over Anderland.

Niet alleen een aanrader voor de jeugd maar ook voor de wat oudere fantasyliefhebber. Persoonlijk vond ik het aantrekkelijke boekjes om te lezen en ik ben over de 40!

Sophia

Reacties zijn gesloten.