Diana Gabaldon – Het vuur van de herfst (Drums of Autumm)

Gabaldon, Diana - het vuur van de herfstVertaling: Annemarie Lodewijk
Uitgeverij: Meulenhoff
Aantal blz.: 864
ISBN 90 290 6667 9

‘Er verdwijnen altijd wel ergens mensen. De meeste vermisten worden uiteindelijk teruggevonden, dood of levend. Voor verdwijningen bestaan nu eenmaal verklaringen. Meestal….

Het vuur van de herfst is het vierde deel over het leven van Jamie Fraser en Claire Randell. Dit deel speelt zich af rond 1767-1769 en 1969.
Jamie en Claire zijn beland in Charleston, Zuid Carolina, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Hier sluiten zij zich aan bij een groep Schotse Hooglanders in ballingschap. Op weg naar Jamie’s blinde tante Jacosta, die in River Run een plantage runt, worden zijn een op lafhartige manier overvallen door Stephen Bonnet en zijn kornuiten. Dezelfde Stephen Bonnet die ze niet lang daarvoor van de galg in Charleston hadden gered.

Tante Jacosta, inmiddels weduwe, ziet in Jamie een perfecte opvolger om haar plantage te runnen en na haar dood voort te zetten. Jamie en Claire besluiten dit niet te doen: ze zijn tegen de slavernij. De gouverneur geeft Jamie de kans om in Noord Carolina een ongerept stuk grond op een berg tot hun huis te maken en het gebied gereed te maken voor kolonisatie. Na een moeizame start groeit de blokhut uit tot een compleet dorp, later bekend als Fraser’s Ridge. De Fraser raken goed bevriend met een naburige Indianenstam. Neef Ian brengt hier meer tijd door dan op Fraser’s Ridge.

Intussen heeft Brianna, de dochter van Jamie en Claire die in 1969 is achtergebleven, een oude krant gevonden waarin een verschrikkelijk bericht staat. Zij besluit door de ‘stenen’ terug in de tijd te gaan om haar ouders te waarschuwen. Haar vriend Roger ontdekt wat Brianna heeft gedaan en gaat haar achterna. Beiden zetten hierdoor hun toekomst op het spel…. want Brianna raakt zwanger.

Diana Gabaldon is er wederom in geslaagd om een meesterwerk te schrijven. Ze is moeiteloos in staat om je 864 pagina’s lang in een compleet andere wereld te laten vertoeven. Klasse! Ik zit al uit te kijken naar haar volgende boek.

Sophia

Reacties zijn gesloten.