Diana Gabaldon – Het Vlammende Kruis

Gabaldon-Diana-VlammendekruisUitgever: Uitgeverij M
Waardering: 7,5
Aantal pagina’s: 1056
ISBN: 90 225 3593 2

Sophia Drenth schreef in haar recensie van het derde deel De Verre Kust van de Reizigers cyclus: ”Oef, dat is het eerste wat in mij opkwam toen mij deze pil in de schoot werd geworpen om te recenseren.” Een soortgelijk gevoel overkwam mij toen ik Het Vlammende Kruis – inmiddels alweer het vijfde deel – in handen kreeg: maar liefst 1056 pagina’s had Diana Gabaldon vol geschreven.

De Reiziger-cyclus vertelt het verhaal van Amerikaanse arts Claire Elizabeth Beauchamp die tijdens haar tweede huwelijksreis in Schotland per ongeluk in een magische stenencirkel stapt, verplaatst wordt naar de een van de roerigste tijden van de westerse geschiedenis: het Schotland van de achttiende eeuw. Hier ontmoet zij de ruige Schotse Hooglander Jamie Fraser, één van de leiders van de Schotse opstand tegen de Engelsen. Het is een verhaal over een liefde die – letterlijk – de eeuwen trotseert, een avonturenroman vol passie en avontuur die je meesleurt van de Hooglanden naar het Parijse Hof en van West-Indië naar de Nieuwe Wereld.

Inmiddels leiden Claire en Jamie, samen met hun dochter Brianna, haar man Roger en kleinzoon Jemmy een rustig koloniaal bestaan op Fraser’s Ridge in Noord-Carolina. Maar het is inmiddels 1770 en de Nieuwe Wereld staat aan de vooravond van Amerikaanse Revolutie. De gemoederen raken verhit wanneer oude, niet echt gewenste, bekenden zich aandienen….

Diana Galbaldon is er met Het Vlammende Kruis wederom in geslaagd een spannend, met gevoel voor humor, en zonder dat dit storend werkt, veel oog voor detail, een zeer verslavend boek te schrijven. Het is niet echt fantasy – in dit deel geen tijdreizen door steencirkels – maar beslist een aanrader.

Sophia

Reacties zijn gesloten.