David Zindell – Ea Cyclus -1: Het negende koninkrijk (The Lightstone)

Zindell_NegendekoninkrijkAantal blz.: 606
ISBN 90-245 3781 9
Waardering: 7

David Zindell, geboren 28 november 1952 in Toledo, Ohio, heeft een graad in de wiskunde en heeft daarnaast antropologie gestudeerd. Tegenwoordig woont hij in Boulder, Colorado (USA).
Hij begon zijn carrière in 1984 met enkele korte verhalen. ”The Dreamer’s Sleep” verscheen in 1984 in Fantasy Book. Hij werd bekend met zijn SF verhaal ‘Shanidar’ en won de ‘Writers of the Future Contest’ in 1985. In 1986 werd hij genomineerd voor de John W. Campbell Award.
Zijn eerste roman was Neverness (1988), een zeer ambitieuze, romantische heelalsaga, dat in Nederland onder de titel ‘Nimmermeer’ werd uitgebracht. Dit boek was verbonden met het ‘Shanidar’ universum. Het verhaal wordt vervolgd in ‘Requiem for Homo Sapiens” een SF trilogy bestaande uit The Broken God (1993), The Wild (1996), en The War in Heaven (1998). Zijn eerste twee romans werden genomineerd voor de Arthur C. Clarke Award.

Het Negende Koninkrijk is het eerste deel van de Ea Cyclus. Deze cyclus is een soort ‘heilige graal’ zoektocht. De zoektocht speelt zich af in een secundaire wereld, die op haar beurt weer onderdeel is van een secundair uni-versum, iets wat je niet zo heel vaak ziet in de hedendaagse fantasy. De opbouw van het universum van Ea is een beetje gebaseerd op de traditionele sf structuur. Er is een geestelijke en een aardse wereld. Er is een groot galac-tische beschaving, maar er is geen technologie. Het is een magische beschaving, maar niet in de trend van tove-naars- en elvenmagie.
Zindell maakt met deze serie de overstap van SF naar de epische Fantasy.

Op het eilandcontinent Ea heerst oorlog en chaos. Morjin, de Gevallen Engel, is op zoek naar de Lichtsteen om daarmee zijn meester, de Aartsengel Angra Mainyu, te bevrijden. Als hem dat lukt, is alle hoop voor Ea verloren.
Op de schouders van Valashu Elahad, de jongste zoon van de koning van Mesh, rust het lot van zijn wereld. Deze Valari-krijger is, anders dan zijn landgenoten, een vredelievend man. Het is niet het enige dat Val anders maakt: hij is gezegend – of vervloekt – met de gave om in de harten van anderen te kijken en hun diepste emoties te ervaren.
Wanneer de jonge krijger een visioen krijgt over de Lichtsteen trekt hij erop uit om deze verloren gewaande graal te vinden. Met een aantal trouwe vrienden onderneemt hij een gevaarlijke en onzekere reis dwars door het hart van de duisternis. Zijn taak wordt bemoeilijkt doordat Morjin hem nauwlettend in de gaten houdt en niets en niemand ontziet bij zijn jacht op de graal. Met zijn magische zwaard Alkaladur is Valashu hem steeds te slim af…

Ondanks dat je soms het idee hebt: men neme een theelepel of twee Tolkien, een kopje Eddings, een ons of twee Jordan en als smaakmaker nog wat Brooks, is Het Negende Koninkrijk toch een boek wat je met veel plezier leest. Het is niet vernieuwend in het genre, maar gewoon een lekker fantasyboek wat je onderuit gezakt in je luie stoel een aantal uurtjes plezierig bezig houdt.

Sophia

Reacties zijn gesloten.