David & Leigh Eddings – De Dromers -4: De jonge Goden

eddings-dromers4-dejongegodenUitgever: Uitgeverij Mynx
Waardering: 5,5
Aantal pagina’s: 380
ISBN: 978 90 225 4684 0

Eigenlijk zou ik mijn recensie over De Kristallen Kloof, het derde deel uit deze reeks, bijna onveranderd kunnen gebruiken voor dit slotdeel. De verhaallijn is weliswaar iets beter dan het vorige, maar de hoop dat het een echte ouderwetse Eddings vol met spanning en humor zou zijn kwam helaas niet uit.

Het land Dhrall wordt geregeerd door vier Oude Goden: Dahlaine en zijn broer Veltan heersen over het noorden en het zuiden, hun zusters Zelana en Aracia over het westen en oosten. Het centrale deel van Dhrall wordt beheerst door Vlagh, een monsterlijke duistere macht die met zijn leger van insectoïden Dhrall wil veroveren. Na de mislukte aanvallen op de domeinen van Zelana, Veltan en Dahlaine richt Vlagh zich nu op het domein van Aracia. Langboog, Roodbaard, Konijn, de Maaghs en de Trotgieten, en alle andere buitenstaanders van de vorige oorlogen vechten ook dit keer weer mee.

Enige vorm van actie is ver te zoeken, het verloop van deze aanval van Vlagh biedt niets nieuws, het is meer een herhaling van de vorige aanvallen. In tegenstelling tot deel 3 worden gebeurtenissen gelukkig niet zovaak vanuit het gezichtsveld van de verschillende hoofdpersonen beschreven. Je hebt niet het hele boek door het idee dat je herhalingen zit te lezen. Het verhaal op zich is leuk en de eerste 2 delen waren dan ook prima te lezen, maar om er nu 4 delen over vol te schrijven is ietwat teveel van het goede, 2 delen waren meer dan genoeg geweest.

In vergelijking met reeksen als Belgarion en Mallorea waar wel een behoorlijke portie spanning en humor in te vinden is, is de Dromers-reeks maar een slap aftreksel. Jammer, want het echtpaar Eddings heeft de afgelopen jaren bewezen wel degelijk een goed fantasy-epos te kunnen schrijven.

Sophia

Reacties zijn gesloten.