David B. Coe – De Kronieken van LonTobyn -1: Kinderen van Amarid

coe-david-b-kinderen-van-amaridUitgeverij: Luiting-Sijthoff
Uitvoering: paperback
Aantal blz.: 620
ISBN 90-245 3999-4 NUGI 335

De Kronieken van LonTobyn is een nieuwe fantasy-reeks. Boek 1: Kinderen van Amarid is het debuut van David B. Coe. Een debuut wat er mag zijn. Ik heb dit boek van 620 bladzijden in anderhalve dag ‘verslonden’. Het is een spannend boek, vlot geschreven en met een behoorlijk portie humor.

Kinderen van Amarid vertelt het verhaal over het land Tobyn-Ser en haar inwoners. Tobyn-Ser wordt min of meer geregeerd door de Orde van Amarid. De Orde van Amarid is een orde van magiers die hun macht ontlenen aan hun verbintenis met een vogel (vaak een havik of een uil, soms een adelaar) en hun ceryl, een magische steen. Zij lossen problemen en meningsverschillen op, genezen ziekten en verwondingen van de inwoners. En dit alles gratis en voor niets, want dat zijn de wetten van de Orde.

De Orde is zo’n 1000 jaar geleden opgericht door Amarid en Theron, twee vrienden en de eerste magiers ooit die zich verbonden aan een vogel. Helaas hield deze vriendschap geen stand doordat Theron zich niet aan de regels van de Orde hield. Hij werd veroordeeld. Voor tot het vonnis kon worden overgegaan, sprak Theron een vloek uit: alle magiers die ongebonden zouden komen te overlijden zouden Rustelozen worden. Oftewel: geesten. Hij werd er een van.

Honderden jaren heerste er rust en vrede in Tobyn-Ser. Maar de vrede wordt verstoord. Er worden overvallen gepleegd, complete dorpen worden uitgemoord. Afvallige magiers van de Orde lijken de boosdoeners te zijn. Een groepje magiers gaat op onderzoek. De havikdragers Yaryd en Alanya, de uildragers Baden, Trahn, Orris en Sartol en uilmagister Jessamyn en haar eerste Peredur besluiten naar Therons Woud te gaan om uit te vinden of de Rustelozen achter de overvallen zitten. Een gevaarlijke missie, want niemand is ooit uit Therons Woud teruggekomen.

Ondertussen wordt duidelijk dat er onder de magiers een verrader is. Of de Rustelozen echt achter de aanvallen zitten of heeft het buurland Lon-Ser (waar geen magie is, maar wel technologie) er soms iets mee te maken? Wel, dat moet u zelf maar lezen.

Voor mij is dit debuutboek van David B. Coe een abolute aanrader voor iedere fantasy-liefhebber.

Sophia

Reacties zijn gesloten.