Alastair Reynolds – Het raadsel van de Amarintin (Revelation Space (2000))

Spectrum
ISBN 90 274 7207 6
Paperback, 557 blz.

Na een aantal fantasyboeken te hebben gerecenseerd, eindelijk weer eens een onvervalst science fiction boek!
Het raadsel van de Amarintin is het debuut van Alastair Reynolds (1966). Een in Noordwijk wonende en werkende Engelse schrijver. Voor meer informatie over hem, zie het interview dat ik op 4 juli 2001 met hem had, elders op deze site.
Een indrukwekkend debuut, het boek werd zelfs genomineerd voor de Arthur C. Clarke Award. Volgens Locus ‘Zonder meer het indrukwekkendste debuut van 2000, en vergelijkbaar met het beste werk van Ian Banks en Peter F. Hamilton.’

Het raadsel van de Amarintin is een epische roman over de verloren beschaving van het volk der Amarintin. Zo’n 900.000 jaar geleden kwam er een einde aan hun bestaan. Werden ze uitgeroeid, of was het toeval dat hun zon explodeerde op het moment dat ze de ruimtevaart ontdekten?
Dan Sylveste, een briljant, maar omstreden wetenschapper, zoekt het antwoord op deze vraag. Een antwoord dat tot behoorlijke spanning in de kosmos leidt en zelfs een grootschalige vernietiging dreigt te ontketenen.

Het verhaal kent drie plotlijnen die langzaam maar gestaag bij elkaar komen. De zoektocht van Dan Sylveste, de belevenissen van Ana Khouri en de vreemde Ultra’s aan boord van de zwaar bewapende Lichtgraaier.
Het universum waarin het verhaal speelt kent geen mogelijkheid tot het reizen met lichtsnelheid.
Het begin van het boek irriteerde behoorlijk. De plotlijnen wisselden zich zeer snel af (ca 1,5 pagina per plotlijn) en zijn domweg te kort. Dat bevorderde de duidelijkheid en leesbaarheid in het begin niet echt. Toen ik Alastair Reynolds dit in het interview vertelde was hij het met me eens. Als hij het boek weer zou schrijven, zou hij het niet meer op deze wijze doen.
Maar na verloop van tijd leer je de diverse karakters beter kennen en worden ook de lijnen duidelijk herkenbaar. Langzaam maar zeker wijzen ze allemaal in de richting van het Yellowstone stelsel.

Het Raadsel van de Amarintin is een vlot en vooral spannend geschreven boek en in mijn ogen een ‘must’ voor de science fiction liefhebber!

Sophia

Reacties zijn gesloten.