Erikson, Steven (Steve Rune Lundin) Toronto, Canada 1959-

Steven Erikson is een pseudoniem van de Canadese archeoloog, antropoloog en schrijver Steve Rune Lundin. Hij is het meest bekend vanwege zijn voltooide fantasyserie Spel der Goden, waarvan al meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht.

Erikson werd in Toronto geboren en opgevoed in Winnipeg. Samen met zijn vrouw en zoon woonde hij een tijd in Engeland, maar keerde terug naar Canada.

Hij publiceerde zijn eerste boek in 1998: The River Awaken. In 1999 volgde het eerste deel in zijn epische fantasyserie Spel der Goden: De Tuinen van de Maan. In 2010 kreeg de serie een eind met het tiende deel, genaamd The Crippled God. De wereld van Malazan bedacht Erikson samen met de schrijver Ian Cameron Esslemont.

In 2012 verscheen  Forge of Darkness, het eerste deel in The Kharkanas Trilogy. De serie speelt voor de gebeurtenissen in Spel der Goden. In 2016 verscheen deel 2: Fall of Light. Het derde en laatste deel is Walk in Shadow.

Zijn boeken behandelen filosofische en introspectieve onderwerpen en komt de schrijver tot de conclusie dat cultuur en beschaving nutteloos zijn…

Gardens of the Moon werd genomineerd voor World Fantasy Best Novel (2000).

Een vertelling uit het Malazijnse Boek van de Gevallenen – Deel 1: Het Malazijnse Rijk
Gardens of the moon – A tale of the Malazan Book of the Fallen (1999)

Meulenhoff – 2000 – 1e druk – ISBN 90 290 6643 1 / CIP / NUGI335
Fantasy

Het Malazijnse Rijk is meer dan een keizerrijk, het is een grootmacht die stormenderhand de ene na de andere stad op het vasteland van Genebackis verovert. Maar in een periode van tientallen jaren van oorlog voeren zijn de vazalstaten leeggezogen. Een burgeroorlog dreigt. Zelfs de keizerlijke legioenen, gehard na jarenlange oorlogen die zowel met gewone soldaten als met magiers worden uitgevochten, verlangen naar rust.

Ook Sergeant Whiskeyjack ern zijn meedogenloze Bruggenbranders hoopten na de verovering op de stad Pale op een moment van rust. Maar keizerin Laseen, heerseres over het Malazijnse Rijk, heeft haar roofzuchtige blik nu gericht op Darjuhistan, als laatste van de Vrije Steden nog niet in handen van het keizerrijk. En haar veroveringsdrift duldt geen uitstel.

Dan, vanuit onvermoede windrichting rommelt de donder van de rebellie; een geduchte macht is opgestaan tegen het Rijk. De machtige magier Anomander Rake, leider van een mysterieus en oud ras van krijger-magiers, de Tiste Andii, heeft aansluiting gezocht bij de Vrije Steden, tegen het keizerrijk. Whiskeyjack en zijn mannen, die inmiddels in het geheim in Darujhistan de komt van de keizerlijke troepen voorbereiden, krijgen het zwaar te verduren als ook Anomander Rake in zijn vliegende bolwerk boven de stad verschijnt….

Een vertelling uit het Malazijnse Boek van de Gevallenen – Deel 2:De poorten van het dodenhuis
T
he Deadhouse Gates (2000)

Meulenhoff – 2001 – 1e druk (mei 2001) – ISBN 90 290 6934 1
Fantasy

De zware nederlaagt voor de muren van Darujhistan heeft het Malazijnse Keizerrijk ernstig verzwakt – het rijk balanceert op het randje van anarchie. Intussen, in het uitgestrekte gebied van de Zeven Steden, is de Ziener Sha’ik in de heilige woestijn Raraku bezig een leger op te bouwen. Zij bereidt zich voor op de Apocalyps, de alomvattende opstand die in millennia oude legendes wordt voorspeld en die het hele continent in een ongekend bloedige en barbaarse oorlog zal storten.

En dan de Bruggenbranders…. Na het fiasco in Daruhjistan en hun verraad aan de keizerin is het regiment nu vogelvrij verklaard. Zowel Hoge Vuist ‘Eenarm’ Dujek, als kapitein Paran en sergeant Whiskeyjack zijn van plan zich aan te sluiten bij de tegenstanders van het keizerrijk. Fiddler en Kalam besluiten echter hun eed gestand te doen en keizerin Laseen te laten boeten voor haar misdaden – zij zetten koers naar Unta, de hoofdstad van het rijk.

Maar zodra ze voet hebben gezet op het gebied van de Zeven Steden worden ze meegesleept in een reeks gebeurtenissen die hen onafwendbaar naar Raraku drijft, waar oude en nieuwe magie inmiddels strijd leveren om het bezit van de Poorten van het Dodenhuis….

Een vertelling uit het Malazijnse Boek van de Gevallenen – Deel 3: In de ban van de woestijn|
Memories of Ice (2001)

Luitingh Fantasy – januari 2009 1e druk – ISBN 978-90-245-2849-3

In een vloedgolf van bloed reiken de tentakels van het nieuwgeboren rijk, het Domein van Pannion, om zich heen. Alles wordt vermorzeld, zowel steden als hele koninkrijken waarvan de bewoners zich niet willen onderwerpen aan het gezag van de valse profeet, de Ziener van Pannion.

De tegenstand bestaat onder meer uit het regiment van Hoge Vuist ‘Eenarm’ Dujek en Whiskeyjacks veteranen, de Bruggenbranders. Zij aan zij vechten zij nu met hun vijanden van weleer, zoals de grimmige strijdkrachten van de krijgsheer Caladan Bhrood, Anomander Rake, Zoon der Duisternis, en zijn gevreesde Tiste Andii, en het Rhivivolk van de Vlakten. Tegenover de legers van de Ziener zijn ze echter verreweg in de minderheid.

Onverwacht komt het bericht dat de reusachtige legers van de ondode T’lan Imass zijn wederopgestaan…

Reacties zijn gesloten.