R.I.P. Ursula Le Guin

Ursula Le GuinIn haar huis in Portland (Oregon, VS) is sciencefiction en fantasy auteur Ursula K. Le Guin overleden. Dat heeft haar familie dinsdag bekendgemaakt via Twitter. Zij was al een tijdje ziek. Ze is 88 jaar geworden.

Le Guins zoon liet weten dat ze maandagavond 22 januari is overleden, vermoedelijk aan een hartaanval. Zijn moeder bleef doorgaan met schrijven, nog tot twee maanden geleden.

Le Guin combineerde in haar boeken fantasy (draken en tovenaars) met sciencefiction (ruimteschepen, andere planeten), en besprak wereldse thema’s als gender, ras en sociale klasse.

Ze schreef meer dan twintig boeken en talloze korte verhalen, die wereldwijd miljoenen keren werden verkocht. Haar bekendste werken waren de boekenserie Aardzee (Earthsea) waarin  een tovenaarsleerling vecht  tegen de krachten van het kwaad en haar sciencefictionklassieker Duisters linkerhand (The Left Hand of Darkness) uit 1969, over een planeet waar geslacht geen rol speelt. Volgens literatuurcritici was dit boek zijn tijd ver vooruit.

Zij schreef naast meer dan twintig romans ook gedichten, kinderboeken, korte verhalen en essays, en was actief als vertaler. Haar boeken zijn in meer dan veertig talen vertaald en ze won meerdere grote literaire prijzen, waaronder een prijs voor haar oeuvre tijdens de National Book Awards in 2014.

Levende Legende

Naast vele awards voor haar boeken en haar oeuvre, werd Le Guin in 2000 opgenomen in het lijstje ‘Levende Legenden’ door de Nationale Bibliotheek van de Verenigde Staten voor haar bijdrage aan het Amerikaanse culturele erfgoed.

De schrijfster was wars van de typering ‘sciencefiction-auteur’: door dat predikaat zouden haar genre en prestaties minder serieus genomen worden door de literaire wereld. “Mensen proberen mij altijd uit de literaire wereld te drukken”, zei ze in 2016 tegen The New York Times. Lachend: “Dat gaat ze niet lukken.”

Stephen King, noemt haar “een van de groten” en Neil Gaiman twitterde dat ‘haar woorden ons altijd bijblijven’.

R.I.P. Ursula Le Guin, ik heb genoten van je boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.