Opening jaguarverblijf in Artis

Op 20 december om 14.00 uur opent ARTIS het langverwachte nieuwe jaguarverblijf. Het verblijf van de jaguars is zo natuurlijk als mogelijk gemaakt. Hierdoor kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Artis hoopt ook dat ze in het kader van het Europese fokprogramma jongen krijgen en grootbrengen.

Bedreigde diersoort
De jaguar (Panthera onca) is een bedreigde diersoort, met een oorspronkelijk leefgebied in Zuid- en Midden-Amerika. Hij leefde onder meer in Iberá, in het noorden van Argentinië, waar hij nu niet meer voorkomt omdat de mens zijn leefgebied heeft ingepikt voor grootschalige landbouw.

Van olijfbomen tot het muurleeuwenbekje 
In het wild klimmen jaguars graag in bomen. Bomen uit hun oorspronkelijke leefgebied in Argentinië zijn niet geschikt voor het Nederlandse klimaat. Daarom is het verblijf voorzien van eeuwenoude olijfbomen. De olijfbomen hebben stevige zijtakken waar de jaguar makkelijk op kan klimmen om op de uitkijk te liggen. Ook de rotsen in het verblijf geven de jaguars meer mogelijkheden.

Ontwerp
Het verblijf is een ontwerp van landschapsarchitect Mathieu Derckx en architecten Richard Sprenger en Oliver von der Lippe.

Lees alles over het nieuwe jaguarverblijf op de site van Artis… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.