Nieuwe zoektocht NASA naar buitenaards leven: ‘Zijn er ergens soortgenoten?’

De NASA lanceert volgende week TESS, een satelliet die planeten buiten ons eigen zonnestelsel gaat zoeken. Sterrenkundigen spreken van een grote stap in de zoektocht naar ander leven.

Maar waar zoeken we precies naar? En hoe groot is de kans dat er daadwerkelijk iets gevonden wordt?

De mens is een nieuwsgierig wezen. “Het zit in onze natuur om altijd over de schutting te blijven kijken”, stelt sterrenkundige Lucas Ellerbroek van de Universiteit van Amsterdam en schrijver van het boek Planetenjagers.

“We willen onze grenzen verleggen. In de middeleeuwen betekende dat andere continenten ontdekken en landen vinden die nog niet waren gedocumenteerd. Inmiddels zijn we een stuk verder en verkennen we het heelal, op zoek naar nieuwe kennis, nieuwe planeten en mogelijk zelfs ander leven.” Ellerbroek schreef het boek Planetenjagers over dit onderwerp.

TESS is een volgende stap na Kepler, een satelliet die de NASA in 2009 lanceerde met als doel planeten op te sporen die net als de aarde bewoonbaar zouden kunnen zijn. Middels de telescoop op deze satelliet werden duizenden nieuwe exoplaneten gevonden, planeten die draaien om andere sterren dan de zon.

De kennis die hiermee is opgedaan wordt gebruikt tijdens de missie van TESS, die gaat proberen te achterhalen welke sterren dicht bij de aarde zeker een planeet hebben. Het gaat dan vooral om de sterren die ’s nachts, als het helder is, vanaf aarde kunnen worden waargenomen.

Als dit is vastgelegd, kan over een jaar of vijf met de ‘Extremely Large Telescope’ die nu wordt gebouwd onderzoek worden gedaan naar de samenstelling van de atmosfeer van enkele van die nieuwe planeten.

Lees het hele bericht op NU.nl…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.