Fandata zoekt hulp

Wat is  Fandata?

Fandata is de grootste bibliografische database op het gebied van het Nederlandstalige fantastische woord. Het gaat van de eerste druk van Utopia uit 1630 (!), de vele science fiction- en fantasy-uitgaven in de jaren 70 en 80, tot aan de nieuwste boeken van George R.R. Martin en Stephen King.

Historie

Geïnspireerd door FantSFeer uit 1979 begon het als een liefhebberij: het verzamelen van gegevens over science fiction- en fantasyboeken en -verhalen door Jos Lexmond en Jan Meeuwesen. Al snel verscheen hun reeks van bibliografische uitgaven SF-Lexicons. Met in 2000 als resultaat hun magnum opus Fandata; een werk met meer dan 25.000 titels.
Dit konden ze niet alleen! Dankzij een groep van medeliefhebbers, waaronder Georges Gorremans, Henk Ottema en Eddy C. Bertin, kon dit doel worden verwezenlijkt.

Fandata’s digitale database

In de jaren daarna werd niet stil gezeten. Fandata ging digitaal en alle gegevens werden ingevoerd in een (Access) database. Het team van actieve medewerkers werd uitgebreid naar vier mensen. Inmiddels bevat Fandata gegevens over meer dan 60.000 titels en bijna 35.000 boeken.

Hoe nu verder?

Op dit moment is Fandata beschikbaar slechts voor een klein groepje liefhebbers. Doel is alle gegevens beschikbaar te maken voor het grote publiek door Fandata online te brengen. Helaas… de vier medewerkers zijn digibeten wat betreft het bouwen van websites en online databases. Daarom zoeken zij hiervoor hulp.

Wie zoekt Fandata?

Fandata is daarom op zoek naar mensen die willen en kunnen helpen hun droom – een online versie van De Fandata – te realiseren.

Maar Fandata zoekt ook mensen die het invoer- en controleteam willen versterken. Op dit moment wordt er in Nederland en België veel uitgegeven op het fantastische gebied. We merken dat we wel eens een boek of verhaal missen. Vind je het leuk om met boeken en gegevens hiervan om te gaan, neem dan contact met ons op. Maar een waarschuwing is hier op zijn plaats: je kan gegrepen worden door het Fandata virus!

Heb je interesse?

Wil je mee helpen? Neem dan vrijblijvend contact met Fandata op. Dat kan via de oproep op Facebook  of stuur een e-mail naar mail.van.mars at planet.nl

Kun je niet meehelpen, maar ben je benieuwd naar de gegevens in Fandata? Laat het dan ook weten! Nadat we zorgen dat je Fandata op je PC kunt installeren, wordt je opgenomen in de verzendlijst en krijg je maandelijks een update.

Laat van je horen! Het zou eeuwig zonde zijn als deze fantastische bibliografie verloren zou gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.